onsdag 30. mars 2016

Siste nytt om trykt utgave av «Nydelig og en halv»

Omtrent slik ser baksiden på boka ut,
uten tekst.
Før påske sendte jeg for- og bakside til bokomslaget, sammen med teksten i PDF-format, til trykkeriet. I første omgang for å få tilbakemelding på om det kunne brukes slik det var.
Fikk tips om at sidetallene måtte midtstilles eller gjøres ulikt på par- og oddetallssider, ellers ville annethvert sidetall forsvinne i bretten. Det var enkelt å fikse.
Men så mente han på trykkeriet at oppløsningen på bildene var for dårlig, og jeg forsøkte å få opp tallet på dpi, men jeg antar utgangspunktet rett og slett var for dårlig; jeg fikk det i alle fall ikke til.

Forleden dag sendte jeg bildene på nytt, rensket for tekst, og da trykkeriet satte inn teksten, blir i alle fall den skarp. At bildet blir litt kornete tror jeg ikke gjør som mye, det vil si: Nå vil det bli laget et prøvetrykk av boka, og da får jeg se hvordan det arter seg i virkeligheten.

Mens jeg venter på å få se resultatet, må jeg tenke gjennom hvor stort opplag jeg etter hvert skal bestille. Når jeg vet eksakt hvor mye jeg skal betale i oms og moms, må jeg også regne litt på hva hvert eksemplar skal koste for de som ønsker å kjøpe av meg.
Jeg går ikke aktivt ut for å innhente bestillinger enda; venter nok med det til regnestykket over kostnadene er mer kjent.

5 kommentarer:

 1. Hei!
  Gøy å høre om bokproduksjonen din! Kjente meg litt igjen, etter som jeg har med et kapittel i en bok som kommer ut nå straks. Jeg skulle ha med flere bilder i kapittelet mitt, men fikk akkurat som deg beskjed om at de var litt for dårlige. Måtte endre størrelsen på dem etc. og sende inn på nytt. I det utkastet jeg har sett etterpå, ble det mye bedre og jeg syntes det hele ble løst på en veldig fin måte hos forlaget. Det er spennende tider, lykke til!

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei Gro Jeanette, og takk for kommentar! Jeg tror kanskje følelsen din av seier er større; du skal tross alt utgis av et seriøst forlag, mens jeg "bare" gir ut boka selv. Men ellers kan nok følelsene sammenliknes; barnet skal snart ut i verden og møte publikum, det er både nervepirrende og forventningsfylt. Masse lykke til med bokutgivelsen din, eller din del av den. Hvordan beregnes din fortjeneste av en slik utgivelse - får du en viss andel av salget, eller har du fått et engangsbeløp for bidraget ditt?

   Slett
  2. Ja følelsen av å ha sluppet gjennom med historien hos stort forlag er god, men som sagt er det jo ikke bare min bok, så jeg har fremdeles til gode akkurat det... Men jeg ser på dette som en god nummer to, helt klart. Men jeg synes det er kjempeflott at du gir ut selv jeg, du tør å satse, og du får tross alt utgitt din egen bok - kjempebra!

   Slett
 2. Artig å få lov til å følge utviklingen! Jeg kommer neppe til å prøve meg på egne utgivelser, men kanskje kan jeg ha litt nytte av det uansett. Nå som du blir så dreven på utgivelser, kan du vel snart etablere forlag på ordentlig, og hjelpe andre med sine første bøker? :) Må du levere eget regnskap etc for utgivelsesvirksoomheten, eller går det sammen med privat ligning, som ved ENK?
  God helg!

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei Hr. Kreatur!
   Å gi ut selv er ikke noe jeg anbefaler, men når man ikke orker å vente lenger på å slippe innenfor hos "de store" så gjør man jo desperate ting. ;-)
   Jeg kommer ikke til å etablere noe forlag for å gi ut andres verk, det er helt sikkert. Jeg vet derimot at jeg sitter inne med en god del kompetanse etter hvert, som andre kunne hatt nytte av. Jeg er god på både språkvask og korrektur, og jeg kan være både kritisk til oppbygning og plott, og pirkete så det holder - så det er bare å si fra om du trenger hjelp ;-)
   Regnskapet vil bli en del av mitt private regnskap; jeg opprettet en enkeltpersonsforetak for noen år siden, siden jeg ikke fikk betalt fakturaer levert kommuner uten å ha et organisasjonsnummer, men slettet det ganske fort igjen, da jeg skjønte at det var mye arbeid som fulgte med, noe som ikke sto i forhold til de små pengene det dreide seg om. (Anslår: Noen hundrelapper årlig)
   Å tjene noe på dette har jeg helt slått fra meg. Dette er en hobby, og de fleste hobbyer koster det litt å drive med.

   Slett