lørdag 14. august 2010

Jeg takket nei

I går fikk jeg et brev som gjorde meg både fornøyd og skuffet på samme tid. Jeg fikk nemlig tilbud om å gi ut bok på Publica igjen, men forlaget jeg var ute etter skulle gi ut boka mi, var ikke Publica, men Commentum, Publicas samarbeidsforlag. Jeg hadde sendt manuset til Commentum, men de var tydeligvis ikke nok interessert og hadde gitt det til Publica for vurdering der i stedet. Publica var altså interessert i å gi ut, og det føles som en anerkjennelse jeg ble glad for. Det gjør godt med positive tilbakemeldinger som gir meg tro på at jeg gjør ting riktig.
Dessverre tilbød Publica samme avtale som før, bortsett fra at boka skulle blitt utgitt i harde permer. Jeg hadde måttet forhåndsselge 100 ex selv, en oppgave jeg ikke har lyst på, og det ville ikke bli aktuelt med utgivelse før i 2011, noe jeg synes er for langsomt.
(Følgen av at jeg takket nei nå, blir nok at utgivelsen uansett ikke kan finne sted før tidligst i 2011, men jeg håper virkelig jeg kan få til en annen avtale med et annet forlag.)

Hvorfor jeg sa nei? Jeg er utålmodig og vil videre. Det kjenner jeg at jeg ikke får til med denne type avtale, for jeg er ingen selger. Jeg synes det er vanskelig, nærmest leit å ”fly rundt” til alle jeg kjenner, familie og venner, for å selge.
Det gikk greit med debutromanen. Da det kom til bok to greide jeg ikke å være like pågående, og endte opp med å kjøpe halve antallet selv. Jeg får nok solgt unna disse etter hvert, men likevel. Det er skriving jeg vil bruke tid og krefter på, ikke salg.

Jeg er veldig takknemlig for at Publica ga meg sjansen til å utgi, det er jeg virkelig. Det har vært svært lærerikt å motta konsulenthjelp til ferdigstillelse av tekstene. Jeg synes jeg har lært mye, som jeg blant annet har bruk for når jeg skaper ny tekst. Jeg har også satt stor pris på måten jeg har kunnet kommunisere med forlaget. De har stort sett svart meg raskt, de har svart personlig og de har virket oppriktig interessert i det jeg holder på med.
Siden jeg synes jeg har lært mye, mener jeg at jeg skriver bedre tekster nå enn jeg gjorde for to-tre år siden. Derfor håper jeg at kanskje et annet og større, mer kjent forlag kan komme til å fatte interesse for det jeg lager, nå som det (forhåpentligvis) har høyere kvalitet.

Det føles alltid rart å stå igjen på perrongen etter å ha takket nei til en plass på toget. Det toget som akkurat nå siger av gårde. Det kiler i magen. Det er skummelt. Samtidig litt befriende, jeg kjenner meg tøff, gal og dumdristig.
Jeg arbeider videre med skrivingen. Jeg gir meg ikke. Jeg vil, jeg skal, jeg kan få det til!

23 kommentarer:

 1. Hei Randi.

  Jeg forstår godt hva du mener... Du har gitt ut to bøker på Publica. Jeg har foreløpig gitt ut bare èn.
  Som du vet, er jeg blitt antatt hos dem igjen. Min første reaksjon var at jeg ble glad!
  Men nå har jeg begynt å tenke, og er veldig i tvil på hva jeg skal gjøre.
  Jeg er også blitt tilbudt samme avtale som før. I mitt tilfelle må jeg selge 125 eks. Det klarte jeg sist. Faktisk en del over. Men denne gangen ser det værre ut. Det virker som om interessen fra folk ikke lenger er så stor. (kan være noe jeg tror). Ikke har jeg, som du, lyst til å være like pågående som jeg var den gangen.

  Nå sitter jeg her med et grusomt dilemma. Skal jeg hoppe i det, forsøke å selge bøkene, eller skal jeg vente og se om jeg kan ha mulighet andre steder. Skulle ønske jeg kunne diskutere dette med noen!
  Men uansett, ha en fin helg, Randi!

  SvarSlett
 2. Hei Cecilie!
  Jeg forstår veldig godt behovet ditt for å diskutere med noen! Det er vel den ensomme siden av forfatterjobben, at vi må stå på vårt og ta viktige avgjørelser alene. Jeg opplever selv at det er tungt til tider!

  Jeg har sendt deg en melding på facebook - vi trenger ikke diskutere alt dette i åpenhet. Men generelt vil jeg si at det som var riktig valg for meg, ikke behøver å være det for deg. Vi er forskjellige, og du har i alle fall en jobb og kanskje penger til å kjøpe de eks du ikke blir "kvitt"? Og du kan selvfølgelig være like pågående med salget denne gangen - denne gangen er det jo en roman!
  Fortsatt god helg!

  SvarSlett
 3. Hei Elen!
  Tusen takk for støtten - det varmer! :-)

  SvarSlett
 4. Hei!
  Dumpet innom her da jeg har fått tilbud om utgivelse på Publica. Jeg har aldri gitt ut noe, ble veldig glad da jeg fikk brevet om tilslag i posten på lørdag, men kjenner skepsisen står på skulderen min. Jeg er veldig usikker. Er dette en mulighet, eller bør jeg ta en ny runde med manus? Syns det er veldig okei å lese om andres erfaringer, i hvertfall. Skulle gjerne vært i kontakt med noen som har erfaring med utgivelse på Publica.

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei bokendag!
   Så fint at du dumpet innom her, da! Jeg deler gjerne mine erfaringer med andre forfatterspirer, vet du.
   Dette blogginnlegget du har kommentert dreier seg jo om et manus jeg fikk tilbud om å utgi hos Publica, etter at jeg hadde gitt ut to bøker hos dem før. Da jeg fikk tilbud fra dem for den første boka, vurderte jeg ALDRI å si nei. Og sett i ettertid, vet jeg at det var lurt å gi ut hos dem.
   Om du debuterer hos Publica, og kontakter venner og kjente angående salg, så er jeg sikker på at det vil gå glatt å selge det antallet forlaget krever at du skal selge på forhånd. Det gjorde det i alle fall for meg. Bok to gikk litt tyngre - det er ikke så stas å mase på venner gang nummer to, det syntes i alle fall ikke jeg. Og for den tredje boka "måtte" jeg kjøpe ca 40 ex selv. Det er eksemplarer jeg stort sett greier å selge videre etterhvert, men likevel. Jeg hadde nok håpet at forlaget kunne gi meg en bedre avtale, når jeg har gitt ut flere bøker hos dem.
   Men om dette er snakk om din debut, så ville jeg ikke nøle med å takke ja til tilbudet du har fått. Du kan lese et annet blogginnlegg jeg har her, som heter "Om å debutere på en forsvarlig måte". http://interscribo.blogspot.no/2012/06/om-debutere-pa-en-forsvarlig-mate.html
   Om du debuterer på Publica, så er det hva jeg kaller en forsvarlig debut. Du får god hjelp til å ferdigstille manuset ditt, og det er en veldig lærerik prosess. Det du lærer gjennom denne ferdigstillelsesprosessen, er gull verdt.
   Du må bare ha realistiske forventninger om at du neppe blir rik eller berømt av dette, og vite at forlaget ikke markedsfører i særlig grad; det blir mye opp til deg selv.

   Hvis du har flere spørsmål eller vil "snakke" mer med meg, kan du jo sende meg en e-post på randi.landmark@gmail.com - så kan vi ta diskusjonen litt på bakrommet for oss selv. Det kunne vært interessant å vite hva slags bok du jobber med, hvilke forlag du har kontaktet etc. Men det kan jeg kanskje lese meg fram til på bloggen din også.
   Men som sagt: bare ta kontakt igjen om du har lyst til å "prate" mer! :-) Uansett ønsker jeg deg masse lykke til med skrivingen!

   Slett
 5. Hei! Jeg har tenkt å sende inn manus til Publica, i håp om bokutgivelse.

  Jeg har planlagt hvordan jeg vil boken skal se ut både med forside, størrelse, type cover osv. Og når det kommer til størrelse på boken- eller slik pocket type bok, og uten hardcover..

  Hvor mye av dette bestemmer man selv som forfatter hos Publica?

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei Anonym!
   Beklager at jeg svarer noe sent. Jeg så spørsmålet ditt dagen etter at du la det på, tenkte jeg skulle svare senere, og så har det gått i glemmeboka til nå.
   Når det gjelder forside til bok du gir ut hos Publica, så har du stor innvirkning på det. Størrelse på boka, og om det skal være innbundet eller heftet (hard eller myk perm), tror jeg forlaget vil bestemme. Men dette finner du ut av etter hvert som du kommer videre i prosessen - om Publica sier ja til utgivelse, da.

   Jeg tror generelt at man har større mulighet til medbestemmelse på forlag som Publica enn hos andre, mer kjente forlag.

   Lykke til med prosjektet ditt! :-)

   Slett
 6. Jeg jobber i et større, mer kjent forlag. Ut fra det jeg leser, og hører, om Publicas behandling av forfattere, virker det som rene slavekontrakter, det de tilbyr. Prøv andre forlag!

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei Anonym!
   Takk for kommentar. Publica er neppe noe førstevalg for noen forfattere. Jeg - og mange med meg - prøver stadig å komme innenfor med et anerkjent forlag, men sliter med å få det til.
   Publica representerer en mulighet for utålmodige (som meg) som ønsker veldig å se ferdige resultater. For debuten var det greit med betingelsene de satte, men nå har jeg samarbeidet med dem fire ganger, og det blir neppe flere.
   Sitter du med en nøkkel til hvordan man får de mer anerkjente forlagene interessert, så vil jeg gjerne vite mer.

   Slett
  2. Jeg sendte inn et manus på en barnebok beregnet på litt større barn til Commentum. De sa de hadde fått et positivt inntrykk av fortellingen, men at den ikke lå innenfor deres portefølje og ville sende den videre til Publica for vurdering. Jeg ble oppmuntret da jeg leste dette, men nå, etter å ha lest andres erfaring på denne bloggen sitter jeg med en litt lei følelse. Er det virkelig vanlig at mann skal måtte selge bøker selv? Hvorfor? Jeg trodde forlagene tjente penger på salget. Men hva vet jeg. Det er første gang jeg har beveget meg inn i en slags forfatterverden. Bør jeg trekke den tilbake, eller vente på svar fra Publica? Bør jeg ringe og snakke med dem? Nei nå ble jeg veldig usikker.

   Slett
  3. Hei Anonym!

   Jeg skjønner at du kan bli i tvil. Har du sendt manuset til mange andre forlag før du prøvde Commentum?
   Jeg har gitt ut fire bøker på Publica, og jeg er sikker på at jeg ikke vil samarbeide med dem om flere utgivelser. Jeg har opplevd enkelte ting som jeg synes trekker såpass negativt ned, at begeret må sies å ha blitt fullt for min del. Men jeg har på bloggen her vært positiv til Publica i forbindelse med den aller første utgivelsen min.
   Det er nok ikke lett å tjene penger på bokutgivelser, og særlig ukjente forfattere, debutanter, sliter med å synes i et stort og uoversiktlig marked. Derfor er det veldig mange som opplever å få nei fra de anerkjente forlagene; de vil ikke ta inn for mange ukjente, i alle fall, for ofte er det vel en slags tapsprosjekt for dem. Det koster å utgi bøker, i form av lønn til konsulent/redaktør, utgifter til trykkeri og layout, og til sist: Markedsføring og salg.
   Publica garderer seg mot tap, ved at forfatterne må selge en viss andel av opplaget. Siden de garderer seg mot tap på denne måten, kan de si ja til en god del forfattere som andre forlag avviser. Jeg vet de skriver på nettsiden sin at de stiller krav til manus de vil arbeide med, de gir ikke ut hva som helst, men de kravene er nok ikke spesielt høye.
   Det fine med dette er at det er overkommelig å debutere som forfatter, uten å måtte jobbe og slite med manuset i årevis, og KANSKJE til slutt få napp hos et forlag.
   Hvis du har veldig lyst til å bli forfatter, og tror du kan greie å selge de eksemplarene forlaget stiller krav om, så kan det godt hende du bare skal satse på en utgivelse hos Publica. Jeg for min del lærte mye av konsulenten jeg hadde på den første romanen min. Og jeg lærte mer av henne jeg hadde på bok to og tre. For min femte roman fikk jeg på nytt hun som hjalp meg med første utgivelsen, og nå hadde hun absolutt ingenting å hjelpe meg med. Tvert imot, hun motarbeidet meg og holdt på å kvele hele boka. Så fikk jeg en annen konsulent som var ny for meg, og hun lot meg styre det meste selv, slik jeg synes jeg er i stand til nå, etter å ha vært gjennom bokfødsel noen ganger.
   Jeg vet ikke om svaret mitt gjør deg noe klokere, men du får gi deg selv tid, ring gjerne forlaget og spør om ting du lurer på. Det går også an å forhøre seg med andre som har gitt ut på Publica, hva slags erfaringer de har.

   Slett
  4. Heisan.

   Har utgitt min andre roman på.Publica for noen år siden. Jeg skaffet en liste med potensielle kjøpere, og synes at forlaget drev bra markedsføring. Det er veldig viktig!
   Uansett, jeg solgte såpass bra at jeg fikk Royalties to ganger.
   Nå utgis min femte bok.
   Bøkene til lanseringen 23 mars er kommet, og leserne har begynt å få bøkene i postkassen.
   Jobben med korrektur har vært veldig nøye.Vi har hatt flere runder, og jeg har lært utrolig mye.
   Boka ble veldig bra synes vi. Tilbakemeldingene har allerede kommet inn.
   Jeg er like spent som sist angående royalties.
   Problemet med store forlag er at de prioriterer kjendislitteratur fordi de mener at slikt selger bra.Jeg har flere manuskripter, og er spent på hva som skjer.
   Selv om vi skriver flere bøker, er ikke markedet noe lettere..😘

   Slett
  5. Hei Bibi - takk for at du legger igjen kommentar :-)
   Det er fint å høre at du er fornøyd med Publica, både når det gjelder korrektur og markedsføring.
   Vedrørende korrektur synes jeg at jeg lærte mye de første gangene, men den siste boka jeg ga ut hos dem - Kjære Sandra - holdt de på å ta livet av, ved å sette ei til å språkvaske som tydeligvis hata hele boka; hun ville jo stryke både det ene og det andre som jeg var bestemt på skulle være med. Jeg fikk heldigvis ei anna til å hjelpe meg, som var mild og rettet veldig lite, men rettelsene den første hadde gjort, måtte jeg slite med i fortsettelsen, for alt hun hadde gjort i manuset ble liggende igjen og fulgte manuset videre; alt hun hadde tatt ut, måtte jeg vurdere og ta inn igjen det jeg ville ha med. Det ga meg veldig mye merarbeid som jeg kunne vært spart for. Etter den opplevelsen + en del annet som jeg opplevde som ganske uprofesjonelt, gjorde at jeg har bestemt meg for aldri å bruke Publica igjen. Da publiserer jeg heller selv.
   Men som sagt: Fint at du er fornøyd. :-)
   Lykke til med salget og framtidige prosjekter!

   Slett
 7. Hei!
  Eg gav ut mi første bok hos publica bok as i februar i år. Det er dikt til eigne foto. Mykje jobbing frå mi side, samt at eg måtte førehandselge 125 bøker, eg selde 130. Sidan eg heller ikkje er den pågåande selgertypen, vil eg helst sleppe å gjere dette ein gong til. No har eg fått tilbud om å sende mitt nye manus med nye dikt og bilder til eit anna forlag, kulturforlaget BRAK. Eg kjenner ikkje til det, men forlagssjefen som også har lest ein del av mine dikt og sett mine foto, han vil gjerne gje ut mi bok på sitt forlag. Angående samarbeid med Publica, er eg svrt missnøgd, også med konsulenten eg fekk, ho tok over styringa, eg måtte forandre veldig mykje på teksta mi i boka, i hovudsak kutte end forlang tekst. Dette synest eg ikkje om, for det var mykje eg ivll ha med. Dessuten sa dei jo ved først innsent at eg fekk fram mykje med få ord, så, kven skal ein lytte til, eg trur det er best å vere sin eigen herre, ta i mot råd, men ikkje al andre ta styringa og fortelle deg kva du skal ta med og ikkje Det er jo ditt verk, i dette tilfellet mitt. Sidan eg skreiv kontrakt med Publica, noko som er ultimatumet i tillegg til førehandsal, så lurer eg jo på no då, kan eg sende nytt manus til ei ny bok til eit anna forlag sjølv om eg har kontrakt med Publia?

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei Anonym!

   Kontrakten du har skrive med Publica om diktsamlinga du har gjeve ut, vil eg tru gjeld berre den. (Det skal gå tydeleg fram i kontrakten kva den gjeld, så det er berre å finstudere han litt for sikkerheits skuld.)
   Du står heilt fritt til å skrive kontrakt med eit anna forlag, dersom du har ei ny bok på gang.
   Kulturforlaget BRAK har eg ikkje høyrt om før, men det å bli kontakta med spørsmål om ein vil gjeve ut bok hjå dei, høyrest verkeleg inspirerande ut!
   Lykke til med vidare skrivearbeid!

   Slett
  2. Denne kommentaren har blitt fjernet av forfatteren.

   Slett
  3. Hei, takk for ditt svar, ja, rekna med det er slik, skal sjekke opp meir. Takk!

   Slett
 8. Det henger vel slik sammen at Commentum i alle år har vært et "bibliotekforlag," dvs. at den gang bibliotekene kjøpte inn 1000 eks. av rubb og rake, så tjente Commentum på det. Men så ble det blå/blå regjering, og krim pluss en del andre sjangre, fikk stå på egne ben. (så lenge det ikke har noen nasjonalhistorisk verdi, har det ingen verdi). Det bør nevnes at forlagene tvinges til å trykke opp 1000 eks. for å gi gratis til bibliotekene, for deretter å bli vurdert av et utvalg. Kunne ikke utvalget, som sannsynligvis består av en liten gruppe personer klart seg med mindre enn 1000 eks? Blir de underkjent, beholder biblioteksystemet bøkene, men slipper å betale ett øre. (kalles ikke dette tyveri, tro?)
  Dermed er det kjekt for Commentum å ha Publica. Garantert uten underskudd, da forfatteren selv må selge 100 eks. En smule ydmykende for en forfatter som har jobbet i tusenvis av timer allerede. Hvis man da tvinges tilbake i denne slavekontrakten gang på gang, bør man kanskje enten finne seg et annet forlag, opprette et forlag selv, lage en blogg, eller rett og slett finne seg en annen jobb.

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei Anonym - takk for kommentaren din, og beklager at det tok litt tid før jeg svarte. Jeg fikk ikke skrevet noe svar med én gang, og så kom det litt i bakleksa.
   Når det gjelder innkjøpsordningen for bøker, som du nevner, så vet jeg en del om den, siden jeg er bibliotekar. Commentum er medlem av forleggerforeningen, og da kan man (slik var det i alle fall sist jeg sjekket) melde opp bøker til Kulturfondordningen uten å betale avgift for at boka skal bli lest og vurdert av rådet som vurderer om bøkene er av god nok kvalitet til å bli kjøpt inn. Publica er IKKE medlem i forleggerforeningen, så hvis Publica ønsker ei bok meldt opp og vurdert, må de betale en avgift for det. Sist jeg sjekket tror jeg det lå på noen tusen kroner per tittel.

   Det er ikke bibliotekene som bestemmer eller råder over hvorvidt titler kjøpes inn eller ikke, det er Staten ved Kulturrådet. Bøkene som kjøpes inn gis så i gave fra Staten til folkebibliotekene, som eies og drives av kommunene. Folkebibliotekene forplikter seg å registrere, ta inn i samlingen og låne ut det de får i gave. Noen stemmer i folkebiblioteksektoren mener det er mye eksperimentelt og snålt som forlagene kan finansiere å gi ut, grunnet K-fond-ordningen; bøker bibliotekarene kanskje helst ville sluppet å fylle hyllene med. Men takker man ja til denne gaven, må man ta alt, ikke bare de populære titlene.

   Det stemmer at innkjøpsordningene (ja, for det er flere, det eksisterer innkjøpsordning for skjønnlitteratur for barn, skjønnlitteratur for voksne, faglitteratur for barn, faglitteratur for voksne, samt oversatt litteratur barn/voksne) ble gjennomgått med tanke på at man skulle revidere, krympe ordningene og spare penger, men det ble nok ikke slik at noen sjangre ble unndratt (som krim). Det ble nevnt som én mulighet i diskusjonen, men i stedet tror jeg det ble slik at man når kjøper inn færre eksemplar av hver tittel, slik at det ble færre eksemplar per bibliotek. (Et lite forbehold om at jeg ikke har fått med meg alt hva endringen besto i.)

   Når det gjelder krim, siden du nevner den sjangeren spesielt, så kjøpes det inn en god del av det for statens penger fortsatt. Den sjangeren som forlagene neppe gidder prøve å melde opp engang fordi de anses som altfor annenrangs, er feelgood, som jeg regner som min sjanger.

   Som du er inne på: Hvis man ikke vil inngå "slavekontrakt" med forlag som Publica, må man søke andre veier. Det er enkelt å publisere selv i våre dager, og jeg har nå (ga ut Nydelig og en halv i 2016) valgt å forsøke det. Jeg selger så godt som ingenting, men jeg har gleden av å se realisering av mine skriveideer. Det betyr faktisk ganske mye for meg, har jeg kommet fram til. Å tjene penger på å skrive, har jeg gitt opp.

   Slett
 9. Hei, Randi!
  Takk for et opplysende og omfattende svar. Beklager at det tok så lang tid før jeg svarte, men jeg så ikke innlegget ditt før nå.
  Lykke til videre med dine egne selvpubliserte bøker.

  SvarSlett
 10. Hei.
  Så godt at jeg fant denne bloggen din.
  Takk for informasjon fra deg.
  Skriver mye selv, og ønsker nå, å gi ut en historie, som er viktig for meg å få ut. Tenkte å ta kontakt ed Publica, men det orker jeg bare ikke. Jeg er ingen selger, ønsker ikke noe press i forhold til dette, og ønsker bare at historien min skal bli god nok, for et annet forlag. Har du, eller noen av dere andre, et godt råd om forlag? Blir glad for svar.

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei Venesphoto!
   Takk for at du legger igjen kommentar. Publica er nok ikke førstevalg for noen, men mange erfarer at det er et svært vanskelig å bli antatt av et av de store, anerkjente forlagene. Men jeg synes likevel man skal forsøke, det er ikke farlig å få nei, selv om det kan svi.
   Hvilket forlag du skal forsøke å sende manus til, avhenger litt av hvilken type bok du lager, tenker jeg. Hvis du har lyst til å "prate" mer med meg, fortelle hva du skriver for eksempel, kan du godt sende meg en e-post. Adressen finner du her på siden, under "Om meg."
   Jeg tok forresten en rask titt på bloggene dine - mange nydelige bilder! Ha en fin dag! :-)

   Slett