torsdag 10. mars 2016

PLIKTAVLEVERING

Da boka mi var klar for salg på ebok.no, gjorde jeg min plikt som egen utgiver og avleverte ett eksemplar av eboka mi til Nasjonalbiblioteket.

Det er nemlig slik at om du gir ut bok som ebok, holder det å avgi ett eksemplar. Hvis du gir ut trykt utgave, består pliktavleveringen av fem eksemplar fra utgiver, mens trykkeriet skal avgi to.

Pliktavleveringen er regulert i egen lov: Lov om avleveringsplikt for allment tilgjengelige dokument.


Hensikten med loven er - i følge Regjeringen.no: «... å tryggja avleveringa av dokument med allment tilgjengeleg informasjon til nasjonale samlingar, slik at desse vitnemåla om norsk kultur og samfunnsliv kan verta bevarte og gjorde tilgjengelege som kjeldemateriale for forsking og dokumentasjon.»

4 kommentarer:

 1. Skjønner at det er mye å passe på som utgiver! Men artig å vite at det du har skrevet inngår i "vitnemål om norsk kultur", kanskje boken din blir forsket på av senere generasjoner! :) God helg!

  SvarSlett
  Svar
  1. He-he, ja jeg holdt på å skrive noen linjer om det i innlegget; at jeg tenker kanskje det ikke er så viktig å bevare en skarve underholdningsroman for ettertiden. Men det er heldigvis ikke opp til meg å bedømme hva som er bevaringsverdig eller ikke sånn sett.
   God helg til deg også! :-)

   Slett
  2. En "skarve underholdningsroman" er nok viktigere enn du tror :) Den spiler jo samfunnet gjennom å fortelle om aktviteter, følelsesreaksjoner og helt sikkert med mange referanser til hvordan samfunnet rundt oss fungerer på godt og vondt. Trenger ikke å være en samfunnspolitisk bok for å gi denslags informasjon til en forsker ;)

   Slett
  3. Hei igjen, hr Kreatur! Akkurat sånn har jeg faktisk ikke tenkt på det før, så takk for det innspillet :-)
   Jeg elsker underholdningslitteratur og synes det er viktig og riktig at noen også bruker tid på det, men har opplevd at andre anser underholdning som mindreverdig. Jeg har tenkt jeg skal blogge mer om det en gang.

   Slett