mandag 21. mars 2011

Positiv omtale

Som bokblogger (Pervoluto) har jeg ved et par anledninger mottatt forespørsler fra forlag om jeg ville ta imot anmeldereksemplar fra dem, for å lese og omtale på bloggen min. Jeg synes slike forespørsler er både hyggelige og smigrende – jeg blir glad når jeg skjønner at bloggen min blir lest, og at noen bryr seg om mine leseopplevelser og meninger. At bokbloggere generelt blir spurt om de vil ta imot anmeldereksemplar fra forlagene, ser jeg både som en anerkjennelse av bokbloggene, og et tegn på at litteratur kanskje blir omtalt for lite eller ensidig i tradisjonelle media.

Å tilby anmeldereksemplar til bokbloggere, var uansett en god idé, tenkte jeg, og våget meg til å spørre en bokblogger jeg har fulgt (jeg tror helt siden jeg selv begynte å blogge – så da må vi vel ha blogget like lenge, Beate og jeg?), om hun kunne tenke seg å motta et anmelder-eksemplar av debutromanen min, «Vårløsning» fra 2009. Beate har en ryddig og fin blogg, skriver godt, og jeg trodde at hun kunne like boka jeg har laget.
BEATE BLOGGER OM BØKER svarte uansett at hun gjerne ville ha et anmeldereksemplar, og mindre enn ei uke etter at hun mottok boka, blogget hun om den. Her kan dere se hva hun skriver:
«Vårløsning for bokblogger Pervoluto»

Jeg får lyst til å kommentere to ting Beate mener trekker ned det positive helhetsinntrykket av boka mi. (Jeg er kjempeglad for at hun kommer med konstruktiv kritikk!)
Hun mener for det første at handlingen opplevdes som forutsigbar. Det har én annen leser sagt til meg før – en mann – han hadde skjønt hvordan det kom til å gå, helt fra starten, sa han. Likevel er det mange som har sagt til meg at de syntes boka var spennende, så alle er kanskje ikke like dyktige til å gjennomskue plottet i bøker? Eller det kan være andre ting som gjør at boka likevel oppleves som spennende?
For øvrig vil jeg si at det er noe med underholdningsromaner som tilsier at det bør være en dose forutsigbarhet i dem. Når du griper til for eksempel en kjærlighetsroman, har du straks et sett med forventninger du ønsker skal innfris. Jeg blir i alle fall fryktelig skuffet hvis det ikke går bra med heltene til slutt – da føler jeg meg rett og slett snytt.

Bokomslaget nevner Beate som det andre negative punktet. Omslagsbildet gir Beate assosiasjoner om at dette er noe tungt noe – og det er det jo ikke. Jeg kan være enig i det hun skriver, men jeg var mest opptatt av fargene, da jeg valgte bildet. Pastellene skulle gi assosiasjoner om romantikk og noe lett – tenkte jeg. Men jeg skjønner at vi assosierer ulikt, og for å sikre seg, burde man nok valgt et annet, mindre ”poetisk” motiv.

Uansett er jeg kjempeglad for den fine omtalen. Det var en god oppmuntring! Tusen takk, Beate!

6 kommentarer:

  1. Jeg har bare en liten kommentar til at du mener at visse bøker skal være (til en viss grad) forutsigbare.

    Min personlige mening er at de ikke bør være det. Hvis slutten er uventet, og jeg får en hva pokker-opplevelse, blir jeg fort litt forbanna, men da har også forfatteren oppnådd det h*n skal - vekke følelser og reaksjoner. Det er også slike bøker jeg husker lenge etter at jeg har klappet igjen omslaget. Bøker som "The Understudy" glemmer jeg i det jeg har lest siste side.

    Dette er også grunnen til at "Once" er udiskutabelt min favorittfilm.

    SvarSlett
  2. Hei Boklaug!
    Takk for kommentar - bra at du drar opp til en diskusjon!
    Jeg liker også bøker som overrasker, men jeg skiller nok på kravene jeg stiller (kanskje litt urettferdig?), til underholdningsromaner i forhold til andre bøker. Vi trenger ikke nødvendigvis kalle dem "seriøse", men romaner som ikke lett kan puttes i en bås, slik som kjærlighet, krim eller feelgood. Leser jeg en kjærlighetsroman, og de elskende ikke får hverandre til slutt, kanskje fordi den ene dør, så blir jeg skuffet. Det er noe med at man i noen tilfeller ønsker forutsigbarhet - man vil vite hva man får.
    Velger men å skrive innen en bestemt sjanger, så tror jeg man – i alle fall til en viss grad – skal følge sjangerens uskrevne regler.

    Jeg velger noen ganger bøker som er forutsigbare, fordi jeg vil underholdes/kose meg/slappe av, andre ganger kan jeg velge bøker som utfordrer meg på en eller annen måte.
    Du er kanskje en leser som aller helst - kanskje alltid - vil overraskes og utfordres, Boklaug?

    SvarSlett
  3. Det er vanskelig å svare på spørsmålet ditt, Randi. Det er nok ikke overraskelsene i seg selv jeg setter pris på, men heller det at jeg ikke helt vet hvor jeg har forfatteren.

    Hva ønsker man seg egentlig i litteraturen? Svaret på det spørsmålet er sikkert like mange som det fins lesere. Likevel vil sikkert mange ha en felles grunn. Noen vil sikkert ha en virkelighetsflukt, mens andre vil ha en omskrevet virkelig, mens andre igjen ønsker at man skal kunne tro på en historie.

    Jeg hører nok til den siste kategorien, og liker historier som jeg føler at har en rot i min virkelighetsoppfattelse. Dermed liker jeg for eksempel at ikke alle kjærlighetsbøker ender godt - de fleste kjærlighetshistorier ender faktsik "dårlig". Maks én kjærlighetshistorie varer evig for hver person, men før man kommer til denne, vil man være igjennom mange mer og mindre vellykkede historier. Jeg ønsker at litteraturen også skal ta for seg disse historiene, og jeg ønsker ikke å vite om boka tar for seg den vellykkede eller mislykkede historien før jeg leser den - slik det er i virkeligheten.

    Så det hele koker nok ned til historiens trovedighet, ikke overraskelser. I hvert fall er det slik jeg ser det.

    Om jeg vil utfordres som leser kommer an på. Noen ganger vil jeg det. Andre ganger ønsker jeg å være en passiv leser.

    SvarSlett
  4. Jeg tittet litt på bloggen din, Boklaug, og får der et inntrykk av hva du liker å lese. (Ikke at det har noen betydning, egentlig – var bare litt nysgjerrig.) Det du leser er ikke sjangerlitteratur i fremste rekke, slik det ser ut for meg.
    Det er riktig som du er inne på, at vi leser av ulike grunner. Og vi kan også være sammensatte som lesere – en dag leser vi for å koble ut, en annen for å koble på.
    Mange lesere utvikler seg, blir mer kresne og trente ettersom de har lest mye de har fått brynt seg på. Ytterpunktene kan kanskje være på den ene siden: En leser som vil provoseres og utfordres, på den andre siden en leser som vil underholdes, og bare ønsker bekreftelse på ting h*n allerede vet eller synes.
    Som leser er jeg litt i begge leire – som skribent har jeg foreløpig rotet mest rundt i det forutsigbare.
    Sannsynlighet, troverdighet, gjenkjennelse er stikkord for mange. Og av og til er språket og plottet så originalt og godt, at dette alene kan gjøre boka verdt å lese.

    SvarSlett
  5. Så fint at du likte omtalen min :) Jeg fikk som sagt et veldig godt inntrykk av boka di, og jeg likte veldig godt å lese den.

    Det at jeg trakk frem at boka var forutsigbar som noe negativt, var egentlig ikke ment som noe veldig negativt, hvis du skjønner hva jeg mener. Jeg bare gjettet ganske tidlig hvem av guttene hun kom til å ende opp med, og mange ganger fikk jeg anelser om hva som kom til å skje mange sider før det skjedde. Kanskje vi egentlig er skrudd sammen ganske likt, du og jeg, og at jeg klarte å følge deg ganske raskt i dine idèer? Bare en tanke ;)

    Det om bokomslaget; jeg likte bokomslaget ditt veldig godt, et vakkert bilde. Men jeg fikk ikke inntrykk av hverken romantikk eller noe lett, men tvert imot noe poetisk. Det tror jeg kan være en ulempe, for det vil ikke nødvendigvis fenge mange som liker lettleste underholdningsromaner.

    Jeg kommer nok helt sikkert til å lese "Lystløgneren" også ganske snart :) Skal sjekke om de har den her på biblioteket.

    Lykke til med neste bokutgivelse!

    SvarSlett
  6. Hei igjen, Beatelill!
    Det er kjempefint at du spør etter boka på biblioteket. Hvis de ikke har den eller Vårløsning, kan du fortelle hva det er for noe - kanskje de kjøper dem inn til samlingen. Hvis de ikke vil kjøpe inn, så be om at de låner den inn til deg. Det er slikt bibliotek gjør. :-)

    Ellers er jeg som sagt glad for konstruktiv kritikk - den kan man lære av. Og hele omtalen blir mer troverdig og nyansert, når man også nevner ting som kan trekke ned.

    Takk for at du ønsker lykke til med neste bokutgivelse - jeg håper virkelig at det kan bli flere utgivelser fra meg! :-)

    SvarSlett