fredag 1. januar 2016

Godt nytt skriveår!

Året som nå nettopp er tilbakelagt var ikke egentlig et godt skriveår for meg. I alle fall var det ikke spesielt produktivt; det kom ingen utgivelser fra meg i 2015, og jeg produserte heller ikke særlig mye ny tekst.

Det skyldes i hovedsak at jeg har hatt mindre tid og overskudd til skrivingen enn hva jeg kunne ønsket. Med 80 % jobb, familie (med alt det genererer av husarbeid og oppfølging av ulike slag) og egne hobbyer i tillegg til lesing og skriving, ble det vanskelig å få ryddet rom og funnet roen jeg behøver når jeg skal skrive.

Det jeg har hatt tid og overskudd til, er å ta fram gamle, halvferdige tekster, finlese, flikke og redigere disse.

Etter å ha prøvd et manus hos noen forlag og som vanlig bare mottatt avslag, bestemte jeg meg for å gi ut romanen Nydelig og en halv som e-bok. Jeg er min egen språkvasker og korrekturleser – ikke optimalt, men jeg stoler på at jeg med erfaringene jeg har etter fem tidligere utgivelser, vil klare den biffen. (Jeg gjorde det samme for kriminalromanen Døden på skrivekurs, og jeg tror ikke den står nevneverdig mye tilbake for de andre utgivelsene mine.)
Jeg har søkt og fått tildelt ISBN til boka. I søknaden antok jeg utgivelse i desember 2015, men fant senere ut at jeg måtte utsette; romanen var ikke helt klar for fødsel enda. Nå har manuset fått hvile en stund, snart skal jeg ta det for meg igjen og begynne nok en nitid gjennomgang, der jeg særlig skal stramme inn, forenkle, slik at språket flyter enda bedre.

Etter først å ha tenkt bare e-bok-utgave, penset tankene over på om det kunne være mulig å realisere prosjektet også som papirbok, og etter å ha gjort noen spredte undersøkelser ser det absolutt ut til å være mulig.

Å ha sluttet med å sende manus til forlag er en stor lettelse! Jeg gir blaffen i om bøkene mine så å si ikke selger; for meg er det nå viktigst å få landet de prosjektene som svirrer i lufta. Nå er det for mange av dem, de forstyrrer meg. Jeg har kjent at det er vanskelig å begynne på noe nytt, virkelig gå inn i nye prosjekt med hele hugen, så lenge jeg har så mange halvferdige og nesten-ferdige manus som på sett og vis henger over meg.

At jeg ikke vil sende flere manus til de veletablerte forlagene, kan sikkert fortone seg som å ha gitt fullstendig opp. Man kan nok se slik på det, men aller mest handler det vel om at jeg har mistet troen på at de og jeg noen gang kommer til å være på samme bølgelengde hva gjelder litterær smak.


I 2016 ser jeg fram til å kunne se kanskje ett eller to bokprosjekt i havn. Om det går ganske knirkefritt med Nydelig og en halv, har jeg et manus til en kriminalroman jeg også kunne tenke meg å publisere på samme måte; som e-bok og et miniatyropplag til glede for spesielt interesserte.

Måtte 2016 bli et produktivt og lærerikt år for både deg og meg. Godt nytt skriveår!

4 kommentarer:

 1. Hei! Riktig godt nyttår til deg også! Jeg forstår deg godt hva gjelder det å nesten gi helt opp når det gjelder å sende inn manus. Jeg har slitt i flere år med det å forsøke å overbevise forlag om at nye stemmer også må få slippe til. Synes det er fint at du er bevisst på hvordan du vil gripe det an og gå dine egne veier. Lykke til!

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei Gro Jeanette, og takk for kommentar! Ja, det føles godt å gjøre ting selv, i alle fall når man tror at resultatet vil bli bra.
   Lykke til med dine prosjekter, Gro Jeanette!

   Slett
 2. Godt nytt år, Randi! Jeg synes du er tøff som kjører prosjektene dine som du gjør. Du har jo gitt ut en del titler allerede og det er ikke så rart om det er mange lesere der ute som venter på neste bok. De blir nok ekstra glade for at du velger både ewbok og papir! Ellers forstår jeg det med at alle de nesten-ferdige prosjektene kommer i veien for nye. Høres spennende ut med ny krim! Uansett, godt skriveår ønskes!

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei Hr Kreatur! Kanskje jeg er tøff, men jeg er nok aller mest sta ;-)
   Så fint at du forstår hva jeg mener med at de halvferdige prosjektene kommer i veien for nye. Det er vel noe med ikke å ha for mange baller i luften samtidig; det baller seg som regel...

   Slett