tirsdag 22. desember 2015

Et juleminne

Da jeg var liten feiret vi alltid julaften hos farmor, eller bestemor som vi kalte henne. Hun bodde på gården i huset ved siden av vårt. Bestemor var fra Sverige og der er det (eller var det i alle fall) vanlig at man skrev små vers på julegavene man ga bort, som hintet om innholdet i pakka. Jeg kan vagt huske at hun leste opp et slikt vers en gang, det var i tilfelle en gave pappa fikk, men verset er borte, og jeg tror ikke den slags var noe vi skattet særlig høyt den gangen, så hun droppet det. Dessverre. Det at man la omtanke og arbeid i gavene man ga bort, heller det enn store pengesummer, er noe vi godt kunne ha i mente i våre dager, da jula for mange holder på å miste både innhold og mening.

Hos bestemor var det alltid stilig og vakkert pyntet til jul, og skapte følelsen av høytid. Spesielle lenker og girlandere hadde sine faste plasser over døråpninger, eller over et spesielt bilde på veggen. På spisebordet hadde hun pyntet med en stor glassplate, eller kan det ha vært et speil, dekket med et tykt lag bomull. På bomullen var det strødd konfetti og der sto små nisser og engler, morsomt å se på mens man ventet på maten og følte spenningen krible i hele kroppen. Det var jo faktisk vanskelig å sitte i ro på julaften da man var liten!

Bestemor pleide å ha to juletrær, selvfølgelig hentet fra skogen på gården. Det ene var stort og sto i dagligstua; det var ikke bare til pynt, men til å gå rundt. Jeg husker mine første julaftener, da gikk vi alltid rundt juletreet og sang de kjente julesangene. Bestemor kunne alle versene og loste oss trygt gjennom, så vi klappet og bukket og neide på de riktige stedene. Etter hvert som vi ble eldre, vi barna ble ungdom og bestemor ble gammel, sluttet vi med gangen om juletreet. Det var litt synd.
Det andre treet var et lite et, som hun satte på et åttekantet bord i et hjørne i finstua. (Ja, bestemor hadde tre stuer: Dagligstue, finstue og spisestue.) Under og på bordet var det hun la alle pakkene.

Jeg husker spesielt én julegave jeg fikk av bestemor, jeg kan vel ha vært 4-5 år. Jeg og søsteren min fikk ofte det samme i gave, og denne jula fikk vi beskjed om at bestemors gaver til oss var for store til å ha under juletreet, så vi måtte ut i gangen og hente dem. Jeg husker at det var litt skrekkblandet, kanskje fordi bestemor så så lur ut. Jeg tror nesten jeg bare motvillig ville bli med ut for å se. I gangen var det iskaldt, og et klart, nesten skarpt lys fra lampa i taket. I kroken ved døra inn mot kjøkkenet sto det to små hekser! Bestemor hadde pakket inn det vi skulle få, slik at det så ut som to hekser! Jeg kan ikke huske eksakt hvordan de så ut, bortsett fra at de var laget av grått innpakningspapir. Kanskje hadde bestemor klipt i papiret i toppen, slik at det ble hår. Eller kanskje hadde hun klipt og limt på noe papir til skaut. Kanskje hadde hun tegnet på ansikt. Jeg husker ikke. Litt av et ”juleminne”, tenker vel du nå, hun husker jo ingenting, jo! Vel, jeg husker at de var hekser for meg, ekte hekser. Det er derfor jeg tror jeg var ganske liten da jeg fikk denne gaven. Og jeg husker forvirringen av å pakke opp og så var det ikke hekser likevel, men to spader. En lyseblå til søsteren min, og en rosa til meg.
Ble jeg glad for gaven? Ja, det er jeg ganske sikker på. Vi holdt jo på masse ute i snøen, så en egen liten spade kom nok godt med.


Nå bor det ingen i bestemorhuset, og om vinteren pleier vindusrutene å bli helt ugjennomsiktige av frostroser. Men det kraftige, likevel varme lyset er der i gangen, slik jeg husker det.

Det er rart å stå utenfor frostrosevinduet og forsøke å reise tilbake til barndommens jul. Vemodig, men også godt. Gode minner er en skatt. Jeg håper din jul i år blir fin, og blir til gode minner med tiden.

GOD JUL!

4 kommentarer:

 1. Hei! Jeg synes at dette var et koselig juleminne, jeg! Og jeg skjønner godt at det var spennende med de heksene! Det er slike inntrykk som blir husket, og som sitter igjen. Og jeg er enig med deg i at det å gjøre litt stas på innpakningen, og gjerne med vers og pynt er en god ide! Riktig god jul :-)

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk for hyggelig kommentar, Gro Jeanette! God jul! :-)

   Slett
 2. Hei Randi! Så fint å lese juleminnene dine! En sånn bestemor skulle alle ha! Min bestemor hadde forresten også et speil på spisebordet, tror det var ganske vanlig før. Men konfetti hadde hun ikke. Det er fint med barndomsminner, og litt trist at julen har forandret seg til å handle mest om gaver. Selv julematen har jeg inntrykk av at er mindre stas enn før, fordi mange jo spiser nesten hva de vil året rundt. Godterier for eksempel, vi orker jo ikke mer søtt til jul. Alt var mer stas før, eller var det bare vi som var små?
  Ønsker deg en fin romjul!

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei på deg, Hr Kreatur!
   For skriveøvelsens skyld burde jeg angrepet minnet på en annen, mer litterær måte, men av og til er det litt godt å gå ut av forfatterrollen og skrive ganske rett ut hva det handler om, og være til stede i teksten som seg selv. Jeg vet ikke om du skjønner hva jeg mener, men bloggen er for meg et fint sted å skrive alt mulig uten at det skal være så himla litterært.
   Det var et sidesprang. Jeg bare kom på det da jeg leste innlegget mitt om igjen, at dette kunne man jo ha skrevet mye mer spennende, om man valgte en annen, mer litterær vinkling. Det får bli et annet år, kanskje.
   Jeg tror jula - som alle ting - oppleves mye sterkere og mer intenst når man er barn. Det er på godt og vondt, selvsagt. Bare husk for fryktelig det var å sitte og vente f.eks. en hel time før. Som voksen går det ganske greit. (Kanskje ikke for alle, men...)
   Jeg tror det er derfor barndomsminnene våre lever så sterkt i oss, og derfor jula før virker så veldig mye bedre enn jula er nå. De voksne har nok alltid syntes jula var strevsom; jeg husker hvordan min mamma satt oppe til langt på natt og sydde skjørt, reparerte skjorter og hva det nå var vi skulle pynte oss med julaften, pakket inn de siste gavene og la den nykokte rullen i press før hun kunne tenke på å køye. Tror ikke hun syntes jula var så gøy at det gjorde noe. Men da hun var liten var hun sikkert akkurat like kriblespent som alle barn alltid har vært rundt juletider...
   God romjul til deg også! Håper du får produsert masse bra tekst!

   Slett