lørdag 19. januar 2019

Rester kan trylles med

Dette er ikke lompene jeg bakte i dag,
men en gang i vår. Den gangen brukte jeg mer
søtpotet enn potet.
Interscribo har jeg tenkt skal handle om skriving, og bare det, men siden det er så lite skriving å skrive om, så vil jeg akkurat i dag gjøre et unntak.
Er du blant dem som hiver resten hvis det er igjen bare en eller to kokte poteter, eller to-tre sleiver med potetstappe etter middag?
Det burde du ikke. Hjemmebakte potetlomper er noe av det beste som finnes. Og det er lett å lage når du har fått litt trening.
Jeg har god erfaring med å bruke rester av potetstappe, selv om potetlomper strengt tatt består bare av poteter, litt salt, og mel. Når jeg lager potetstappe, blander jeg i en god slump smør og litt h-melk, og pepper i tillegg til salt.

I dag tryllet jeg fram 7 gode lomper av 2-3 dl potetstappe som har stått i kjøleskapet halvannen uke. Jeg var redd stappa var blitt sur og måtte lukte på det før jeg tok den i bruk, men den hadde faktisk holdt seg! Det eneste var at det var blitt litt vann i bunnen av skåla stappa lå i, men det tømte jeg av før jeg laget deigen. Jeg hadde også noen få biter med søtpotet etter torsdagsmiddagen. De var stekt i ovnen og hadde derfor litt seig hinne utenpå, men jeg fant ut at det gjorde heller ikke noe. Jeg bare knuste disse med en gaffel og blandet i potetstappa. Jeg har også før blandet søtpotet og vanlig potet, og det blir kjempegode lomper.

Så lurer du kanskje på oppskriften?
Mos kokte poteter, du kan eventuelt blande inn rester av potetstappe, eller bruke bare potetstappe, hvis det er den type rest du har. Potetene kan moses med gaffel, om det er noen småklumper gjør ikke det noe. Eller du kan bruke moseren du bruker når du lager potetstappe, eller du kan bruke stavmikser eller kjøkkenmaskin.
Tilsett litt salt, hvis det er usalta poteter du jobber med.
Er potetene veldig tørre, kan du tilsette litt vann, ellers kan det bli vanskelig å få deigen til å henge sammen.
Og så kommer vendingen som enkelte hater: Bland i mel til passe deig.
Jeg vet det kan være vanskelig å vite når deigen er passe, men med litt øving finner du det ut. Deigen må være så fast at du kan kjevle den uten at den klistrer fast til bordet eller kjevla, men ikke ta i for mye mel bare for å sikre deg; blir det veldig mye mel, kan lompene bli tørre.
Hvis deigen er litt klissete, kan du likevel greie å kjevle fine lomper med å ha mye mel på emnet og på bordet. Jeg er så heldig å ha en fin bakekost som jeg kan koste av overskuddsmel etter at jeg er ferdig med kjevlinga.
Du kan prikke i lompene med en gaffel før du steiker, men det er ikke nødvendig.

Hvis jeg lager bare noen få lomper, steiker jeg i tørr steikepanne. Har jeg stor deig bruker jeg takke, men det går å bruke panna uansett, det tar bare litt lenger tid.

Lompene er gode med alle slags pålegg. Er du lei brød, er det fint å variere med lomper.
Du kan også bruke dem til taco, som pizzabunn, eller i stedet for pasta i lasagnen.

Er du flink til å ta vare på rester? Jeg synes det er fint hvis vi alle gjør hva vi kan for å unngå å kaste mat.

5 kommentarer:

 1. Hei! Så flink du er, dette er jo helt i min ånd, selv om jeg aldri har laget potetlefser. Nå fikk jeg lyst til å prøve meg. Sjelden rester hos meg, men regner med at det blir like godt med planlagte tiloverser :)

  Ellers synes jeg det er helt fint med en liten avstikker fra det faste bloggtemaet innimellom. Så blir vi litt bedre kjent, også.

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei og takk for hyggelig kommentar :-)
   Det er deilig med hjemmebakt; så ferskt at det enda er litt lunkent etter steiken, enten det er brød eller lomper, smaker helt fantastisk. Jeg har skjønt du er flink til å bake brød. Varierer du med type oppskrift, eller kjører du den samme hver gang?

   Ja, det er vel greit med innlegg om andre ting innimellom. En kan jo se det som skrivetrening, og som du skriver så blir man litt bedre kjent også :-)
   Fortsatt god fredag og god helg!

   PS: Jeg så akkurat ferdig serien Magnus på NRK nettTV. Tror jammen meg det dukket opp en kjenning der! Du var med i en episode av Unge lovende også, ikke sant? Artig å se deg, og troverdig skuespill! :-)

   Slett
  2. Skrivetrening, javisst! Og før du vet ordet av det er du klar for å utgi en kokebok :)

   Brødene jeg baker er veldig enkle, men jeg varierer litt, ja. Mye havre er nok favoritten :)

   Så gøy at du oppdaget meg i de seriene:) Jo, var med i Unge Lovende også. Er spent på Magnus, var litt usikker på om jeg kom til å bli klippet vekk, haha. Siden de siste episodene ble sluppet mens jeg er utenlands (kan ikke ses fra utlandet), valgte jeg å vente med hele serien til jeg er hjemme igjen.

   Slett
 2. Ah, så bra du skriver mot matsvinn. Det er viktig i vår tid og verden :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei Susanne, og takk for kommentaren :-)
   Ja, vi kan alle gjøre vårt for å forhindre at det blir kastet så mye mat - det er viktig!

   Slett