onsdag 7. mars 2012

Om skrivekonkurranser

Jeg har lagt merke til at blogginnlegg som tipser om ulike skrivekonkurranser er av de bedre besøkte innleggene her på Interscribo. Det kan være fordi forfatterspirer og skribenter er spesielt interessert i dette?

Jeg har her på bloggen bare lagt ut informasjon om konkurranser jeg har lest om, ikke fortalt om hvilke konkurranser jeg selv har deltatt i. Men jeg har deltatt i noen konkurranser, og gir her en slags oppsummering rundt hva jeg synes er bra og mindre bra med å delta.POSITIVT:

1)      Man kan vinne en pengepremie. Penger kommer alltid godt med for skribenter – siden det er en syssel man vanligvis ikke blir særlig rik av.
2)      Man blir invitert og oppfordret til å sende inn manus. Riktignok står det ofte på forlagenes hjemmeside at de gjerne tar imot manus når som helst, men for en som skriver og forsøker å bli antatt av et forlag, føles det mer hyggelig å sende noe som virkelig blir ønsket velkommen.
3)      Andre enn de vanlige konsulentene bedømmer det som sendes inn. Det betyr – i teorien – at manus et forlag tidligere har forkastet kan vinne fram i en konkurranse, fordi forlaget har engasjert en jury bestående av andre lesere enn de som vanligvis brukes.

NEGATIVT:

1)      Ventetiden. Ved vanlig innsending av et manus bruker forlagene anslagsvis 4-8 uker på å vurdere og gi et svar. Når et forlag lyser ut en konkurranse får de veldig mange manus inn som skal leses samtidig. Min erfaring er at datoen de har satt for kunngjøring av en vinner ofte blir skjøvet på, da det tar mye lenger tid å få lest og vurdert, enn hva forlaget har antatt. Manuset du har sendt til en slik konkurranse er låst inntil konkurransen er avsluttet – du kan ikke sende det rundt til andre forlag til vurdering imens.
2)      Konkurransen er hard – jeg antar at den er enda hardere ved en slik konkurranse enn hva man opplever ved vanlige vurderinger. Blesten om konkurransen sammen med pengepremien gjør at mange finner fram det de har liggende i skuffen, også de som er mer garvede i gamet, som etablerte eller halvetablerte forfattere.
3)      De fleste forlagene som utlyser slike konkurranser, forbeholder seg retten til ikke å kåre en vinner, om de ikke finner en som er verdig. Hvis det blir resultatet, blir jo hele greia en stor nedtur.
4)      Om manuset ditt ikke når opp, får du ingen tilbakemeldinger om hva juryen egentlig syntes om manuset dit, men det er jo som vi er vant til. Nesten ingen forlag gir tilbakemeldinger om hva som er bra og dårlig i manus de ikke vil gå videre med.

Er det flere positive eller negative ting som du kommer på? Har du deltatt eller skal du delta på noen skrivekonkurranser?

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar