lørdag 7. januar 2017

Åpner året med et avslag


En stund før jul sendte jeg en kriminalroman til et forlag som jeg har begynt å legge merke til, fordi det kommer stadig bøker derfra, også av nye forfattere, eller kanskje man til og med kan si: særlig av nye forfattere? Jeg tenkte forlaget var et oppkommende forlag og valgte å sende manus dit av den grunn.

I går fikk jeg svaret, og det var av det vante slaget, må jeg skuffet si - det var egentlig et nei, eller et slags tja. Jeg fikk et tilbud som ikke var interessant for meg; jeg kunne kjøpe en utgivelse hos dem. Redaktørhjelp, språkvask, layout, alt ville bli dekket, og jeg ville hatt en distribusjonskanal. Likevel takket jeg nei til det; dette har jeg prøvd før. Å selvpublisere er et bedre alternativ for meg, slik jeg ser det.

Svaret for øvrig var ganske positivt, for konsulenten som leste boka syntes den delvis var velskrevet og plottet var spennende, men mente det var en del som måtte skrives om eller kortes ned. Jeg har jo også fra et annet forlag fått tilbakemelding på at slutten var svak, og skrev den om etter den tilbakemeldingen. Men jeg har ikke vært veldig fornøyd med slutten etter omskrivingen, så det var i alle fall ikke overraskende at heller ikke dette forlaget syntes det holdt helt inn.
Dette var et greit avslag å få, synes jeg, og tilbakemeldingene var passe konkrete etter min smak. Jeg blir ikke oppgitt eller lei meg, kjenner bare at dette har de nok rett i. Og jeg føler meg kanskje motivert til å gjøre noen endringer, bare ikke akkurat nå. Jeg har jobbet så mye med manuset, at det står i fare for å bli overarbeidet. Derfor må jeg ta en god pause fra det nå, før jeg eventuelt knar mer på det.

Planen min for dette manuset er at jeg tar det fram etter å ha hatt det unna meg en god stund, og jobber mer, og da spesielt med slutten. Og så har jeg tenkt å prøve manuset på ett forlag til, men da tror jeg det får holde. Da gir jeg ut selv for å bli ferdig med det. Da har jeg jobbet med det i så mange omganger at det enten må bli hjemmefødsel eller abort. Og abort er forferdelig trist, spesielt når det er noe man har lagt så mye tid og krefter i. Jeg har også fått gode tilbakemeldinger fra flere, noe som styrker troen jeg uansett har på ideen min.

2 kommentarer:

 1. Hei! Interessant å lese, takk for at du deler! Gratulerer med kontruktive tilbakemeldinger, det høres jo ut som om det var ganske nære på å bli napp? Jeg synes at det ville vært litt feil å droppe manus før du har prøvd noen flere forlag, og jeg tenker også at siden du jo har utgitt en annen bok helt på egenhånd, og til og med må planlegge nytt opplag, så har du erfaring også som forlegger, og da tenker jeg at det kan være en like god løsning for krimboken hvis ingen vil utgi den, da.
  Uansett gleder jeg meg til å følge fortsettelsen her på bloggen - lykke til! :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk for det, Hr Kreatur. Jeg tenker nok det skal bli bok av dette manuset "en vakker dag", enten det blir på den ene eller den andre måten ;-)

   Slett