fredag 28. september 2012

Hva skjer?

Av og til får jeg spørsmålet: Hvordan går det med skrivinga?
Takk som spør, svarer jeg da, og så forteller jeg at jeg nå egentlig har gitt opp det der "realisere-forfatterdrøm-prosjektet." Jeg ønsker å gå tilbake til en vanlig jobb utenfor hjemmet og heller ha skrivinga som hobby. (Jeg har en del manus nesten klare, som jeg kan arbeide for å få utgitt ved siden av å ha en jobb utenfor hjemmet.)

Folk spør også om når den neste boka kommer – og de mener da neste bok med handling fra Svaldal. Jeg skjønner ut fra måten de spør, at de faktisk venter på og ønsker seg ei neste bok. Dette varmer meg langt inn i sjelen, så dere vet det. Men til dette spørsmålet er svaret at jeg ikke vet; jeg har prioritert å skrive på andre ting nå i et par år, og har ikke mer enn så vidt snust på en mulig fjerde Svaldal-bok. Jeg vet en del om hva den skal handle om – jeg har en tittel, og en person med tilhørende plot som nok skal gi politiet (les: Hallgrim) noe å bryne seg på. Men det er foreløpig bare en ide jeg ikke har begynt å kna så veldig på, fordi det er andre ting jeg vil gjøre meg ferdig med før jeg eventuelt skriver mer om Svaldal-gjengen.

Jeg har fått tilbud fra Publica om å gi ut en frittstående roman jeg sendte dem i vår. Den er enkeltstående, og kan beskrives som en ren kjærlighets- eller feelgood-roman. Forlaget gir meg samme kontrakttilbud som tidligere, som innebærer at jeg må selge et visst antall eksemplarer selv, før utgivelsen. Ved forrige utgivelse greide jeg ikke å selge alle, og måtte kjøpe ganske mange selv. Disse får jeg nok solgt videre etter hvert, men det er uansett et utlegg – en ganske stor sum jeg må ut med – som jeg helst ville sluppet å legge ut.
Et par venner av meg har lest denne romanen jeg sitter i tenkeboksen med, og gitt så sprikende tilbakemeldinger at jeg ble usikker. Selv hadde jeg i utgangspunktet veldig stor tro på romanen, men etter å ha fått mange nei fra ulike forlag, og sammen med den ene vennens negative vurdering, har jeg blitt i tvil.

Ellers har jeg fått mange gode tilbakemeldinger på Pengetrøbbel, mens det er bare ytterst få tilbakemeldinger jeg har fått om ”Døden på skrivekurs”. Det skyldes nok at det er ytterst få som har lest denne boka enda! :-) (Det skal du vite, hvis du har lest den – du hører til en eksklusiv ”klubb”!) 
Uten å vite noe som helst, tror jeg kanskje at det føles litt vrient for publikum å skaffe boka, siden den må bestilles på nettet. Men jeg håper boka skal bli distribuert til flere kanaler etter hvert; jeg har bevisst ventet med å ta kontakt med pressen for å fortelle om utgivelsen, til boka er å få i bokhandlene rundt omkring.

I og med at jeg akkurat nå har et lite vikariat på biblioteket i kommunen hvor jeg bor, har jeg måttet trappe ned skrivingen noe. Jeg har også hatt et oppdrag fra et forlag om korrekturlesing, og får et nytt oppdrag om språkvask i måneden som kommer. Jeg synes det er fint å ha disse jobbene, og veldig hyggelig å tjene penger igjen… Om det skulle være noen der ute som tror det er lukrativt å være forfatter, så tro om igjen. Jeg har tjent lite og ingenting på de fire bøkene jeg har gitt ut, men så ser jeg også på disse årene uten inntekt, som en investering, både i viktig læring og i form av at nå har jeg fått noen romaner ut som skal få en sjanse til å bli oppdaget av publikum. Jeg vet at det kan ta tid, så det er bare å smøre seg med tålmodighet.
Og så får vi se om det kommer noen romaner fra meg til neste år – jeg håper egentlig det.

8 kommentarer:

 1. Svar
  1. Takk, Sidsel! Du er virkelig søt og snill! :-)

   Slett
 2. Så lenge vi ikke trenger å skrive for å leve, kan vi jo på fritiden leve for å skrive.

  SvarSlett
  Svar
  1. Så sant, Vidar. Så handler det også om å stille inn forventningene - i alle fall for meg - slik at ikke skuffelsene blir for store.

   Slett
  2. Det som er litt dumt er jo dette pliktsalget på Publica, det er ikke så enkelt å bare selge 125 bøker.
   Men jeg håper jo jeg får unna alle, har vel litt tid på meg eller må alle selges veldig fort?
   Og slik bokbransjen er idag blir det nok ingen vindusplass hos Libris heller:)
   Får satse på avisomtale og munn til munn metoden.

   Slett
  3. Du må ha gjort salget ditt ferdig innen boka er klar fra trykkeriet. De du ikke har fått solgt da, må du nesten kjøpe selv og selge senere. Det er i alle fall hva jeg har gjort. Den lokale bokhandelen der du bor, vil nok sikkert stille ut boka di på en synlig plass i alle fall. Og så får man satse på jungeltelegrafen - den kan fungere veldig godt, den. Lykke til i alle fall, med både bokutgivelse og salg!

   Slett
  4. Takk for det Randi.
   Får vel bare mase videre på facebook og andre steder.
   Har solgt 70 til nå og boka skal ut før jul.
   Og det er jo momsfritt i siste ledd så da blir vel prisen hyggeligere.

   Du har sikkert fått spm før om du har noe med gården Landmark i Farmen å gjøre. Slo meg når jeg så reprisene igår bare.

   Slett
  5. 70 er ikke så verst. Håper du greier å nå målet!
   Du er ikke den første som spør om jeg har tilknytning til Farmen-gården, nei. Og jeg har det, for farfaren min kom derfra :-)

   Slett