mandag 5. juli 2010

PRESSEDEKNING

Fredag 2. juli sto det om utgivelsen av «Lystløgneren» i Ringerikes blad - «KLAR MED SIN ANDRE ROMAN».
Jeg har ikke skrevet noe om det her på bloggen før, men jeg sluttet altså i jobben som biblioteksjef i september 2009, noe avisa syntes det var interessant å skrive om. Jeg vet ikke helt hva journalisten og leserne tenkte – at jeg er gal, sikkert – men det blåser jeg i.
Jeg hadde torsdag en hyggelig journalist på tråden, som – ved siden av å høre om boka jeg nå har laget – gjerne ville vite om jeg angret på avgjørelsen jeg tok for over ett år siden, da jeg leverte oppsigelsen min. (For jeg sa til avisa den gangen at jeg var forberedt på å kjenne både anger og angst!)

Det er godt å kjenne at jeg ærlig kan svare: Nei, jeg angrer ikke! Det å disponere dagene for en stor del som jeg selv vil, kjenne at jeg får ro inni meg, gjør at jeg får mulighet til å skrive mer, slik jeg ønsker. Jeg trenger tid til å kunne gå konsentrert inn i prosjektene jeg jobber med.
Jeg forsøker seriøst å etablere meg som forfatter, men har beina på jorda og vet at det ikke er bare opp til meg selv å avgjøre om dette blir noe jeg kan leve av. Jeg er avhengig av at et eller annet forlag har tro på det jeg driver med og vil satse på meg. Og jeg er selvfølgelig avhengig av at jeg får lesere som liker det jeg lager, og som sprer kjennskap til bøkene mine i sine bekjentskapskretser. Å få pressedekning betyr også mye, og jeg er i sannhet takknemlig for at lokalavisene bruker spalteplass på meg og det jeg driver med.

Det er spennende i disse dager, når folk har begynt eller allerede har lest ut «Lystløgneren» og forteller meg hva de synes. Så langt har jeg bare fått positive tilbakemeldinger, og det gjør meg veldig glad. Dette gir meg skrivelyst og inspirasjon. Nå har jeg sommerferie, men til høsten gleder jeg meg til å ta fatt og grave meg ned i skriveprosjektene igjen!

3 kommentarer:

 1. Gøy med pressedekning! Og veldig spennende å høre om valget ditt, jeg ble veldig nysgjerrig på hvordan du har organisert hverdagen din for at det skal gå rundt når man bare skriver. Har du lagt deg opp en bufferkonto, f.eks.? Har du en ekstrajobb? Sånne ting. Merker at jeg er veldig opptatt av praktiske ting rundt skriving for tida.

  SvarSlett
 2. Når du lurer på hvordan det går rundt, så tenker du selvfølgelig på det økonomiske? Jeg er 43 år, og lykkelig gift med en forståelsesfull, grei mann. Så nå er det faktisk slik at han underholder familien, eller du kan også si at vi har spart opp midler de siste årene, som vi tærer på i tillegg.
  Så langt har jeg tjent lite og ingenting på det jeg har utgitt. Du må ha tjent en del, siden bøkene dine er innkjøpt av Kulturfondet?
  Forlaget mitt er et såkalt "lavkostnadsforlag" og bruker lite eller ingenting på markedsføring. Det blir mye opp til meg, hvordan jeg greier å markedsføre meg selv. Dette er utfordrende for meg, for jeg er en beskjeden og innadvendt person.
  På en måte liker jeg kanskje å begynne i det små - følelsen av å snike meg ubemerket inn og overraske alle sammen?
  Jeg ser for meg at jeg må være tålmodig, legge stein på stein, investere mye tid og krefter, arbeide grundig og godt. Og så skal det vel litt flaks til? Lykken står den heldige bi, heter det jo.
  Siden jeg har familie, syntes jeg ikke det fungerte veldig bra å være i full jobb og skrive ved siden av. Det fungerte ikke optimalt å jobbe deltid, heller - det prøvde jeg i noen måneder etter at jeg sluttet som biblioteksjef. Når jeg leser korrektur, redigerer og forbedrer en råtekst kan jeg hoppe av og på, men når jeg skaper selve teksten kjenner jeg at det fungerer best med konsentrasjon og ro. Jeg klarer ikke å hoppe fort inn og ut av den kreative skriveprosessen, om du skjønner.
  I jobben min jobbet jeg veldig mye ved PC, og derfor også ble det begrenset hvor mye jeg kunne skrive hjemme - nakke, rygg og armer begynte å streike av "overforbruket".
  Når du er veldig opptatt av det praktiske rundt skriving, så er det kanskje fordi det er dette du ønsker mest av alt å bruke tid på? Det er krevende og utfordrende på en spennende måte, så jeg forstår deg i så fall godt! :-)

  SvarSlett
 3. Du har helt rett, det er akkurat det jeg vil, og jeg prøver å finne ut av hvordan det er mulig å skrive mest mulig samtidig som jeg klarer meg økonomisk.

  Jeg har ikke tjent mye på bøkene mine, utover førstehonoraret (som til gjengjeld var ganske bra, har jeg skjønt) har jeg knapt tjent en krone. Den første boka mi ble ikke innkjøpt av Kulturrådet engang, men den andre ble det, så jeg vet ikke enda hvordan dette spiller inn på økonomien.

  Jeg skjønner deg veldig godt når du skriver om det å være tilbaketrukket samtidig som du er nødt til å stikke deg frem for å bli sett. Jeg er også sånn, og synes det er utrolig vanskelig bare å snakke om mine egne bøker, men det var også litt av grunnen til at jeg startet bloggen (kanskje du også?).

  Jeg har aldri prøvd å skrive på heltid, du er veldig heldig som har anledning til det. For meg fungerer det bra med deltidsjobb ved siden av, men jeg fikk for eksempel ikke skrevet et eneste ord det året jeg jobbet fulltid som ungdomsskolelærer. Hadde forresten vært morsomt med et innlegg om hvordan en helt vanlig skrivedag fortoner seg for deg (igjen det praktiske aspektet).

  Takk for langt og fint og oppklarende innlegg, forresten. Veldig interessant! Takk.

  SvarSlett