søndag 3. juni 2012

Om å debutere på en forsvarlig måte

Det finnes etter hvert mange muligheter for en forfatterspire til å debutere uten først å ha blitt antatt av et etablert forlag.
Her er noen av forlagene jeg vet om, som kan ordne en utgivelse for deg:
Kolofon forlag: http://www.kolofon.no/
Licentia forlag: http://www.licentia.no/
Og det finnes flere – bare let på nettet!

Fra disse forlagene stilles det ingen kvalitetskrav til manuset ditt, og med mindre du betaler eksplisitt for det, blir ikke manuset ditt redigert, språkvasket eller korrekturlest utover det du klarer å gjøre selv.

Mitt råd til forfatterspirer som ikke har gitt ut bøker før, er at man ikke bør debutere på et slikt forlag som dem jeg har nevnt over – ikke uten at du tar deg råd til å betale for en redaktør/konsulents hjelp. Eller sagt med andre ord: Ikke gi ut et manus uten å ha fått god hjelp til å redigere og språkvaske først!

Med all respekt: Når du ikke har vært gjennom en slik prosess før, vet du ikke hva som skal til for at en bok skal bli lesbar for andre. Det kreves en høy grad av oppmerksomhet og konsentrasjon med tanke på teksten. Det kreves tilstedeværelse og energi lagt i hver eneste linje, hvert avsnitt, og helt fra begynnelsen til slutten.
Jeg var en nokså kritisk leser før jeg debuterte som forfatter, og jeg skrev vel ”ikke så verst” – det var nokså variert og for det meste grammatikalsk riktig. Likevel hadde jeg et ganske stort forbedringspotensial i manuset mitt – det skjønte jeg først da jeg arbeidet meg gjennom teksten på nytt sammen med en konsulent, og i flere runder.

Når man har vært gjennom en slik ferdigstillelsesprosess noen ganger, får man en slags oversikt over hva som skal til for å hente ut alt det beste av teksten, hvor mye som faktisk kreves av den som skriver.
Selv om du er blitt nokså kyndig, vil det likevel alltid være lurt å ha noe hjelp til å språkvaske og lese korrektur – og kanskje komme med innspill til oppbygging og ordning av tekstens elementer.

Som forfatter er man gjerne redd for å ta imot for mye hjelp – hvor mye av boka som utgis er opprinnelig mitt, tenker man kanskje, etter å ha fått mange innspill og gjort endringer underveis. Jo, det er veldig viktig å kjenne – når boka er ferdig – at man kan stå inne for alt som står der. Man må ikke gjøre endringer uten å kjenne at man er enig i det konsulenten foreslår for en, men det er også lurt å ta imot hjelp og råd fra noen som har erfaring, og gi etter for gode argumenter.

Hvis du vil debutere på en forsvarlig måte, så sørg for å få hjelp til redigering, språkvask og korrektur – det er mitt klare råd!

10 kommentarer:

  1. Flott at du kommer med slike gode råd for nye forfattere, Randi!
    Takker også for god kommentar hos meg! Det er godt å ha kontakt med "likesinnede"! :-)
    Stå på og skriv! Du har helt klart mye å fare med! :-)

    (P.s. Jeg ser du har ordrebekreftelse for å kommentere, denne kan du huke av. Hvis du vil, da)

    SvarSlett
  2. Hei Liv Hege!
    Takk skal DU ha for at du legger igjen en kommentar! :-)
    Ja, er ikke dette et godt råd? Er sikker på at alle som har blitt "utsatt for" konsulenthjelp og språkvask vil si seg enig i at spesielt før debuten er det en viktig og god ting.
    Jeg skal sjekke dette med ordrebekreftelse; det ser ut til at innstillingene har en tendens til å nulle seg ut igjen etter en stund, og at man må sette betingelsene på nytt.

    SvarSlett
  3. Helt enig med deg i at det er spesielt viktig for debutanter å ta i mot alle råd man kan få! :-)
    Og... man lærer så lenge man lever. Jeg lærer noe hele tiden - av den enkle grunn at jeg er veldig interessert i ord og lek med ord!
    Ha en fin onsdagskveld! :-)

    SvarSlett
  4. Hei igjen, Liv Hege!
    Ja, man lærer så lenge man lever - det er helt sikkert. Jeg synes at prosessene med ferdigstillelse av teksten sammen med konsulent har vært noe av det mest lærerike og nyttige jeg har opplevd i forbindelse med skriving. Det er noe med at det da er "på ordentlig" - man vet at det skal bli en bok av deg man holder på med - da skjerper man seg enda mer.

    SvarSlett
  5. Skal snart i gang med disse rundene selv nå, og gruer meg litt, samtidig som jeg ser fram til å se hva språkvask og en konsulent kan gi teksten min.

    SvarSlett
    Svar
    1. Hei bokendag!
      Du har kanskje lest om opplevelsen jeg hadde da jeg fikk min aller første korrektur tilbake fra forlaget? Jeg mener jeg blogget om det da bloggen her var temmelig ny. Jeg syntes det var grusomt å bli pirket på, at noen hadde skrevet inne i manuset mitt, og alle forslagene/innspillene var jeg slett ikke like fornøyd med...
      Men det er veldig lærerikt, og det er sunt for boka di at flere øyne er med på å lete opp forbedringspotensialet. Nå aller først har du kanskje fått beskjed om å jobbe deg gjennom manuset selv enda en gang før du sender det?
      Lykke til, i alle fall! :-)

      Slett
    2. Hei! Har sett over manuset igjen nå, og sendt det over til forlaget. En konsulent som skal ta seg av språkvask nå. Egentlig gleder jeg meg mer enn jeg gruer meg, for det er godt å være i gang med prosessen mot utgivelse. Har sett meg totalt blind på manuset. Skal ta imot forslag og innspill, men kommer nok til å holde på en liten skepsis også. Det er tross alt mitt navn som skal stå på boka :) Uff, nå gruer jeg meg. Kunne tenkt meg å vite mer om hvordan folk har jobbet for å få forhåndssolgt debutboka si. 125 stykk virker vanskelig når en ikke har boka fysisk i hende...

      Slett
    3. Hei igjen bokendag!
      Grugleding, livet er jo litt sånn - en blanding av motsetningsfylte følelser når du står overfor noe nytt, noe du ikke har prøvd før eller vet helt hva er. Men mest av alt er det vel spennende? Jeg håper du får mange fine innspill fra konsulenten, og at dere sammen klarer å få teksten enda litt bedre.

      Slett
  6. Flott innlegg,Randi! Det kan være mange grunner til at man velger å gi ut en bok selv, enten som eget forlag eller i samarbeid med et lite forlag. Den viktigste grunnen, som jeg ser det, er nettopp selvråderetten: Et stort forlag vil bestemme over det meste, ikke bare, eller nødvendigvis, bokas innhold, men omslaget, skrifttype/-størrelse, heftet/innbundet,etc etc, og legge store føringer mht aktivitet på markedet - tid, sted og metode. De har sin policy og filosofi. De har et større budsjett, men det er de som råder over det, viktig mht flere opplag. For min del var det en stor opplevelse å følge boka mi hele veien, å designe coveret, å velge akkurat den illustrasjonen, det bilde inni, å ha en godt leselig skrifttype. Jeg liker å presentere boka selv, å holde foredrag og samtale med "mitt" publikum. At man har konsulenter og veiledere er en selvfølge om man velger å gå til et stort forlag eller ikke. Størrelsen på forlaget er ikke bestemmende for kvaliteten på produktet. Det er helt vanlig at musikere har eget studio og gir ut "plate", at kunstnere har egne gallerier er også vanlig. At forfattere har såpass tro på produktet sitt at de starter forlag er fortsatt mindre vanlig, men det kommer. Lykke til videre. Jeg skal nå gå inn og google litt om bøkene dine. Spennende! hilsen Gerd

    SvarSlett
    Svar
    1. Hei gerdh og takk for hyggelig kommentar!
      Jeg liker godt å få være med å bestemme hvordan boka skal se ut, og det kan også være en god ting å være "medansvarlig" i form av å være med på å markedsføre og selge. Det bevisstgjør meg som forfatter i forhold til hva som er salgbart, og hvordan man kan gå fram for å selge.
      Jeg kan ikke si jeg har hatt noe å si i forhold til valg av skrifttype eller om boka skal være innbundet eller heftet - der har forlaget bestemt for mine bøker. Men når det kommer til innholdet, så har jeg kjempet for det jeg tror på, og slett ikke gitt etter for alt konsulenten har foreslått.

      Jeg ingen selger - og det er andre ting enn salg og markedsføring jeg har lyst til å bruke tiden og kreativiteten min til. Jeg skulle gjerne bli antatt av et større forlag som har penger avsatt til markedsføring - for jeg tror at det aller meste er salgbart, bare man har apparatet og pengene, og de som sitter med styringen over dette,har tro på produktet. Siden jeg ikke er noen selger, klarer jeg nok heller ikke å selge ideene mine inn til forlagene - noe jeg innser også kan være en viktig bit for å gjøre suksess.

      Jeg vet ikke hvor mye medbestemmelse man har i større forlag - antakelig er det mindre? Men det handler jo om å gi og ta litt, for å få drømmer realisert. Men aldri gå med på noe man ikke kan stå inne for, det ville jeg ikke gjort.
      Lykke til videre med skriveprosjektene dine, du også!

      Slett