fredag 11. mars 2011

TELLEVERK

Så har også jeg begynt å telle ord jeg får ned i løpet av en dag. Jeg har lenge sett at andre har gjort det, og tenkt at det egentlig var litt tåpelig. Selv så jeg gjerne litt større på det, og telte heller sider om jeg absolutt skulle telle noe. Eller jeg spurte meg selv: Er jeg fornøyd med innsatsen i dag? Synes jeg at jeg har kommet videre? Og videre i riktig retning?
Jeg visste ikke en gang hvordan jeg kunne finne oversikten over antall ord i et dokument. Men da jeg først ble nysgjerrig og ønsket å finne det ut, var det ikke vanskelig å resonnere seg fram til hvor tallene lå. I fall du lurer, så klikker du bare på Fil (forutsatt at du bruker Word), deretter Egenskaper, og til sist Statistikk.

Statistikk er jo gøy og interessant, og gir mulighet for sammenligning. Greide jeg like mange ord i dag som i går? Er jeg like rask til å skrive som andre forfattere? (Ser at det er enkelte som kunngjør hvor mange ord de har kommet videre siden sist, i blogger og på facebookprofilen sin. Særlig når de er fornøyde og dermed har noe å skryte av. ;-))

At jeg vet antall ord forandrer jo ikke hvordan skrivingen går. Hvis jeg blir skikkelig oppslukt og ivrig – lever meg inn i scenene og kjenner gangen i det som skal skrives – så går det virkelig unna. Det hjelper ikke å piske seg selv til å presse ut x antall ord. Hva skal jeg med hauger og lass av dårlige ord? Jeg vil ha gode og brukbare ord, det får ikke hjelpe om det bare ble noen få av dem, enkelte dager.
Én mengde ord, er ikke direkte sammenlignbar med en annen, like stor ordmengde. Alle ord er ikke like mye verdt.
Tenk deg selv: De ordene du produserte i dag, skal du kanskje komme til å slette i en eller annen redigeringsprosess.
Dette kan kanskje være til trøst for deg som bare fikk til noen få ord i dag: Noen ganger kan få ord være verdt mer enn flere tusen du taster ned i løpet av en god dag. De få ordene som brakte deg forbi et vanskelig punkt, forløste en propp eller brakte deg gjennom et vanskelig veivalg, det er de som virkelig er gull verdt. Man kan ikke forvente at det man jobber fram i motvind og motbakke kommer lett. Arbeidsinnsatsen eller vellykkethet som forfatter, måles ikke i antall ord per dag.
Så: Ikke stirr deg blind på antall ord. Kjenn heller etter om du er fornøyd med dagens innsats. Kom du et stykke videre? Det er det som teller.

4 kommentarer:

 1. Så sant, så sant. Du kan også markere hele dokumentet med Ctrl+a, eller deler av teksten, og velge Alt+t, w :)

  SvarSlett
 2. Takk for det uppsalahansen!
  Da lærte jeg noe nytt i dag også! :-)

  SvarSlett
 3. He-he, ordtellingsknappen har alltid vært min favoritt, men i siste update står jammen antall ord nederste i venstre hjørne på dokukmentet. Og her telles ord ustanselig når jeg oversetter: tusen ord - pause - tusen ord - pause ... Når det ikke er for mange spissfindigheter som må sjekkes, bruker jeg tre kvarter i snitt på de tusen ordene.

  SvarSlett
 4. Hei maren kamilla!
  [Det gleder meg at du nå tydeligvis har fått kommentarfeltet til å gjøre det du vil! :-)]
  Jeg skjønner at enkelte (som jobber under tidspress) blir mer opptatt av antall ord - gjennomsnittlig hvor mye man må få til per dag og liknende. Jeg er lykkelig fri for DET presset, i alle fall!
  Tusen ord på tre kvarter høres jammen meg bra ut! På mandag greide jeg totalt 6100, da satt jeg kanskje 4-5 timer til sammen, effektivt. Det er foreløpig min rekord. Da hadde jeg veldig god flyt - sjeldent god flyt, kan man si.

  SvarSlett