mandag 7. februar 2011

Tilbake i Svaldal

Jeg har fått en del tilbakemeldinger fra lesere som ønsker seg en fortsettelse på historien om Hallgrim og Marie, samt de andre personlighetene vi har blitt kjent med i den oppdiktede fjellbygda Svaldal.
Da jeg skrev «Vårløsning»
(råteksten ble til ca september-desember 2006), skrev jeg «Lystløgneren» like etterpå – mest fordi jeg måtte vite hvordan det gikk, og fordi jeg trivdes så godt i det universet jeg hadde skapt. Jeg vil anslå at denne andre boka var ferdig i mars 2007.
Deretter fortsatte jeg med ei tredje bok. I likhet med en del av leserne, var jeg nysgjerrig på hva mer jeg kunne finne ut om Maries mormor, ved å gjennomsøke leiligheten som sto igjen etter henne i Malby. Og det var flere andre tråder som skulle forfølges – hvordan gikk det med Ola, for eksempel?, som var så innbitt forelsket i Marie, som han dessverre ikke kunne få. Og hvordan gikk det videre med Mikkel og Åge? Og selvfølgelig fikk Hallgrim og de andre politimennene en ny sak å jobbe med – skal tro hva de dumpet oppi denne gangen?

Etter råd fra konsulenten min, gjorde jeg om en del i slutten av «Lystløgneren», slik at den endte på en nokså åpen måte. (Dette forplikter – jeg er nødt til å gi leserne mine en fortsettelse, slik bok to sluttet.) Siden jeg gjorde en del endringer i bok to, får dette innvirkning på bok tre – derfor har jeg kanskje grudd meg litt til å ta den fatt. Dessuten ser jeg nå at råtekstene jeg laget for tre-fire år siden ikke er av samme kvalitet som råtekstene jeg lager nå – etter å ha konsentrert meg mer om skrivingen ser jeg at jeg (heldigvis!) har blitt flinkere til å skrive mer presist og variert allerede i førsteutkastet, slik at det blir mindre å rette opp i etter hvert.
Akkurat nå sitter jeg med denne tredje boka – flikker og pusser. Biten jeg ikke fikk med i bok to, har jeg valgt å åpne bok tre med, og så kan jeg bruke store deler av bok tre slik den er. Jeg mangler en slutt, og den pønsker jeg litt på, samtidig som jeg går gjennom teksten og retter opp språket i stor stil.

Det er veldig inspirerende når lesere spør meg om når neste bok kommer – og blir skuffet når jeg sier at det kanskje ikke blir noen bok i år. Her ligger det mye god motivasjon – tenk at jeg har lesere som har likt det jeg har laget, og som ber om å få mer!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar