fredag 4. mai 2018

Hvordan komme i gang

Det hender jeg får henvendelse fra personer som ønsker å skrive sin historie, og som trenger hjelp til å komme i gang. Eller det kan være folk jeg prater med og vi tilfeldig kommer inn på dette temaet. Jeg har forstått det slik at dette gjerne er mennesker som ikke har skrevet så mye tidligere; kanskje likte de ikke å skrive stil på skolen engang. Men det kan også være skriveglade personer som sitter med historier de vil fortelle, men ikke får til å begynne av en eller annen grunn.

Før du setter deg ned ved PCen - eller med blyant og papir - kan det være lurt å gjøre noe tankearbeid først, rundt historien/teksten du vil lage.

Målgruppe
Hvem tenker du at du skriver historien for? Skriver du for å dele med barn og barnebarn, kanskje? Eller vil du at historien skal spres videre enn som så? I så fall: Tenker du at det er barn, ungdom eller voksne som skal lese?
Dette vil være avgjørende for nivået/vanskelighetsgraden du legger deg på når du skriver. Hvis du skriver for barn, bør du passe på at språket blir enklest mulig. Ikke bruk vanskelige fagord eller fremmedord. Og kanskje bør du vurdere om det er noen grep du kan ta for å gjøre dette mer fengende. Bare å oppsummere nøkternt fra A til Å kan hende blir litt tørt, litt for saklig?

Fakta eller fiksjon?
Skal du skrive en sann historie, noe som virkelig har hendt? Hvordan vil du i så fall presentere den? Vil du bearbeide tema til en skjønnlitterær tekst (fiksjon), eller vil du skrive det som en faktabasert fortelling? Dersom du skriver fakta, vil du i så fall bruke virkelige navn, eller bør/må du omskrive, slik at ikke andre mennesker føler seg uthengt?
Hvis du skal skrive fakta, kan det være lurt å lage en ryddig disposisjon av stoffet. For eksempel kan innfallsvinkelen være å fortelle kronologisk. I en innledning kan du presentere prosjektet, hvorfor du vil fortelle, hvem forteller du til, er det deler av historien du har valgt å legge mer vekt på, andre ting du kunne ha tatt med, men har valgt å kutte ut?

Utgivelse
Tenker du at det du lager skal gis ut? Er historien din så viktig at flere bør lese den?
Hvis du skriver en faktabasert historie, kan du ta kontakt med et forlag før du starter, spørre om de mener tema kan være av interesse for et større publikum, og om de eventuelt kan tenke seg å støtte/utgi prosjektet.
Ellers finnes det nå en rekke forlag som hjelper deg med en utgivelse, mot at du betaler hva det koster å redigere/lage layout og trykke materialet i et visst antall eksemplarer.

Fortellerstemme
Dersom du velger å fremstille historien som fiksjon, må du tenke over hvem som skal være forteller. Skal det være en jeg-forteller, eller skal historien fortelles i tredjeperson? Eller skal det veksle mellom flere fortellere? En historie kan også veksle mellom kapitler/deler der en jeg-forteller har ordet, og andre kapitler/deler der historien formidles i tredjeperson.
Generelt kan man si at jeg-fortellere gir en større følelse av nærhet til hovedpersonen, handlingen og stoffet, både for den som skriver og den som leser.

Nåtid eller fortid
Skal du fortelle i nåtid eller fortid? Utrente skribenter har en tendens til å skifte ubevisst mellom å fortelle som om noe skjer akkurat nå, og som om det skjedde tidligere. Du KAN bytte mellom nåtid og fortid, men da må du vite at du gjør det og ha en tanke bak.
Generelt kan man si at fortellinger i nåtid gir en større nærhet til den historien handler om og det som skjer, men noen ganger kan det virke litt konstruert. Det hender jeg reagerer på artikler i avisa, hvis det står sånt som for eksempel: "Denne tredje søndagen i juli 1970 er det sol og varmt." 1970 er jo beviselig historie...
Men du bestemmer hva du synes er best for akkurat deg og din historie.

Så: Komme i gang!
Når du har gjort deg en del tanker om punktene ovenfor, er du kanskje mer enn klar for å sette i gang. For mange er det naturlig å fortelle kronologisk og følgelig begynne med begynnelsen. Men det du skal skrive om skjedde kanskje for veldig lenge siden, og så husker du ikke helt, og så blir du i stedet sittende å tygge på blyanten; du står fast!
Fortvil ikke! Det er sikkert deler av historien du husker bedre, da synes jeg du heller skal begynne der. Du kjenner jo kronologien i historien din uansett, og vet hvordan du skal plassere kapitlene innbyrdes når du først er ferdig.
Hvis du begynner med noe du synes går lett, får du kanskje følelsen av mestring og flyt, og det er bra for selvtilliten og det videre arbeidet.
Mens du skriver - produserer teksten, så å si - så ikke vær kritisk! Bare la det flyte ut, la det strømme på. Ikke begynn å lese det du skrev i forrige avsnitt samtidig med at du skriver - da skifter du fokus fra å skape til å kritisere/rette. Min erfaring er at det er viktig å holde disse to fasene fra hverandre, ellers ødelegger den kritiske sansen for den kreative. Jeg tror veldig mange gir opp skrivingen nesten før de har begynt, fordi de er altfor kritiske - sitter og klusser og stryker nesten samtidig med at de skriver. Da stopper det fort, det kan jeg love deg.

I den kreative fasen skal du være "snill" mot deg selv. Tenke at alt du gjør er bra, oppmuntre deg selv. Ikke heng deg opp i at du skal skrive mest mulig hver gang du setter deg ned, vær fornøyd hver gang du kommer videre!

Ikke heng deg opp i grammatikk eller stavemåte. Hvis du har god flyt, bør du ikke stoppe for eksempel for å slå opp et ord i ordboka - sjekking av skrivefeil og annet kan du ta senere.

Idet du avslutter for dagen, gjør deg en liten tanke om hvordan du kan fortsette neste gang du setter deg ned. Noter kanskje hva du tenker å fortelle om neste gang, så gjør du det enklere for deg selv når du skal fortsette.

Lykke til!

Kanskje du som leser bloggen har noen gode tips for hvordan man kommer i gang med den aller første teksten?

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar