søndag 4. oktober 2015

Hjemmesnekret forside

Se ut sånn?
Som noen kanskje har lagt merke til, har jeg øverst til høyre - der jeg har laget en utstilling av utgivelsene mine - lagt til et bilde av forsida til "Nydelig og en halv" under overskriften "kommer i 2015".
Det er ikke helt spikret enda hvordan jeg skal ha tittel og navnet mitt trykt på bildet, men jeg er ganske sikker på at bildet ser ut slik jeg vil ha det.

Bildet har jeg laget av et fotografi tatt med et dårlig kompaktkamera på en skoletur i september 1984. Jeg gikk da i tredje klasse på allmennfaglig studieretning som det het den gangen. (Men enda var det veldig vanlig å kalle det gymnaset...)
Jeg hadde ikke gått i fjellet på de traktene før, og da vi nærmet oss selve Besseggen kan jeg godt huske at jeg ikke trodde at det gikk an å gå opp der!
Bildet har jeg gjort noe med (har lagt på en maleriliknende overflate), slik at det blir litt kornete/utydelig, men for de som er kjent, ser man de to vannene med ulik farge på hver sin side av fjellet - Bessvatnet blått og Gjende grønt.
Eller kanskje slik?
Hvordan jeg rent praktisk har "lagt på" en maleriliknende overflate: Jeg tok bilde av det gamle fotografiet med mobilen min, slik at jeg har ei datafil å jobbe med. Siden har jeg brukt gratisprogrammet picmonkey som du finner på nettet. Det gir mange muligheter for å viderebehandle fotografiene dine - her er det bare å leke seg litt og finne ut hva alle de ulike valgene er til.

Og hva har Besseggen med boka mi å gjøre, lurer du kanskje på? Hovedpersonen Stine får hjelp fra sine tre gode venninner da hun ikke vil være singel lenger og går i gang med prosjektet «Finne kjæreste».
De tre venninnene har funnet sine menn via ulike metoder, og gir Stine råd i den anledning. Ragna møtte sin kjæreste i fjellet og ser på den norske fjellheimen som et sjekkeeldorado. Må prøves, mener Ragna. Derfor tar hun Stine med på en femdagers tur i Jotunheimen, hvor de blant annet går over Besseggen. Det blir kanskje ikke så mye sjekking som forventet på turen, men mye annen dramatikk...

Forsida på ei bok, hva og hvor mye betyr den egentlig?
Personlig legger jeg kanskje ikke så mye vekt på hvordan ei bok ser ut når jeg skal velge lesestoff, men jeg kan jo alltid si om jeg liker forsida eller ikke. Kjedelige, fargeløse, intetsigende omslag synes jeg ikke er å anbefale, men kanskje forsøker de å fortelle noe, som "Dette er en seriøs roman. Ikke noe å le av i denne, men mye å fundere over".
Kanskje handler det mest om å slå an en tone, gi en smakebit av stemning? Enkelte forsider kan raskt gi deg en forståelse av hva slags bok du har foran deg, mens andre forsider ikke gir så mye mening før etter at du er ferdig med boka.

Med tanke på at jeg skal gi ut e-bok, og at forsida stort sett vil ses gjengitt på skjerm, og oftest i et lite format, synes jeg det er viktigst at tittel og navnet mitt settes med tydelige, lettleste bokstaver. Jeg har jo lest noen e-bøker det siste året, og når jeg går inn i en oversikt for å se hva som er tilgjengelig for lån, tenker jeg over at her er det ganske mange forsider som ikke er egnet som e-bok-forside, nettopp fordi de blir så små og teksten på omslaget blir uleselig. Du kan selvfølgelig trykke på forsida og få den opp i et større format, men det er greit i hvert fall å kunne se tittelen uten å måtte anstrenge seg altfor mye.

Hva synes du om forside-forslaget mitt? Bærer det vel stort preg av å være hjemmesnekret? Gir bildet deg lyst til å titte nærmere på boka, eller stikk motsatt?

2 kommentarer:

 1. Hei! Spennende å følge prosessen hos deg, nå være utrolig givende å styre det meste helt selv! Du er flink!

  Jeg likte godt bildet på omslaget, og effekten du har brukt er fin. Nå har du noen vettuge poeng vedr e-bok og at bildet blir lite, så kommentarene mine passer kanskje ikke helt til det formatet. Synes kanskje forfatterens navn har fått litt mer punch enn romantittelen sånn som det er nå, så hvis navnet ditt skal være hvitt, ville jeg prøvd med litt spinklere font, ev uten bold. Men du kjenner dine lesere, hvis mange er tidligere lesere så vil jo navnet ditt være et viktg blikkfang når de scroller gjennom e-bok listene. Hm, ikke lett det her, du har sikkert hatt mange runder allerede, og sikkert med enda flere versjoner enn de du har lagt ut her. Og jeg er jo enig med deg i at innholdet er viktigere enn omslaget :)
  PS: Og jeg som trodde det skulle bli en løkkeskriftroman... den gang ei, hehe :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei Hr. Kreatur, og takk for innspill!
   Kommentaren din fikk meg til å tenke litt i nye baner - nye baner er bra!
   Jeg har tenkt sånn: Tittelen er viktigst, så den står øverst, og med størst typer. Men nå tenker jeg at kanskje fungerer det ikke slik, fordi bildets viktigste motiv er nederst, kanskje folk begynner å se nedenfra? Hva skal man stirre opp i himmelen for, liksom? Her er det helt klart mer å fundere over!
   Jeg tror ikke at navnet mitt er det som evnt kan selge boka inn, så det er ikke sånn sett bevisst at navnet er såpass stort og med farge/hvitt som blikkfang. Jeg skal teste ut å lage det mindre, kanskje sette det rett under tittelen, slik jeg ser er gjort for Publica-utgivelsene mine. Herme litt, rett og slett.
   Og det med løkkeskriftroman... Det første utkastet mitt var med løkkeskrift, men så tenkte jeg på lesbarhet i små format, og gikk for en mer nøytral, lettlest stil. Men jeg ønsker for så vidt å signalisere at dette er en "dameroman", og bildet i seg selv signaliserer jo ikke nettopp det, så kanskje løkkeskrift vil passe likevel?. Nei, her er det helt klart mer jeg må tenke gjennom! ;-)

   Slett