fredag 20. november 2009

BOKPRAT

I går kveld var jeg på Gran bibliotek, Brandbu, på bokkveld. Det var enkelt program med lokale forfattere. Den andre boka som ble presentert var en jubileumsberetning for Augedal barnehage, og heter ”Augedal barnehage : gode barnehageår hos tante Kari”. Det står mer om boka og tante Kari her: http://www.barnehage.no/no/Nyheter/3480/Oktober/--Unik-barnehagestyrer/
Kari Støen Kleppe var til stede og fortalte om barnehagen og en del om de pedagogiske grunntankene hun bygger på. Kari ble intervjuet av forfatteren av boka, Bitten Munthe-Kaas. Boka var praktfull, og det var tante Kari også. Jeg koste meg med å overvære deres presentasjon av boka og barnehagen, etter at jeg selv var ferdig med mitt innlegg.

Selv fortalte jeg kort om hva utgangspunktet mitt for romanen hadde vært: At jeg ønsket å skrive en kjærlighetsroman og at jeg hadde bestemt enkelte ting til å begynne med som skulle med, mens mesteparten av historien ble til etter hvert. Hovedpersonene ble levende for meg, og jeg kunne ikke kontrollere alt de gjorde og sa. Hvis dere har lest boka, så kan dere sikkert tenke dere at noen av hovedpersonene er verre å styre enn andre! :-)
Jeg leste også et utdrag av boka. Utdraget handlet om første dag Marie er i Svaldal. Hun kom dit sent kvelden før, en søndag, og ble møtt av Brynhild, hennes nye sjef, som kjørte henne og bagasjen til Maries leilighet på Heimbø. Denne første dagen i dette nye miljøet, har hun vært en tur til Krattstad (nærmeste tettsted) med toget. Der har hun handlet møbler og inventar. Vel tilbake i Svaldal oppsøker hun den største dagligvareforretningen, Superbua, og når hun er ferdig der og skal betale, blir hun overrasket over å høre at kassadamen tydeligvis vet hvem hun er.
Jeg hadde planlagt den scenen. Jeg ville at Marie skulle få merke hvor gjennomsiktig og oversiktlig et lite bygdesamfunn kan være. Kassadamen registrerte jo at det kom en fremmed dame inn i butikken, la sammen to og to (kvalifisert gjetting) og kunne ønske Marie velkommen til bygda.
Men hva kassadamen (Hjørdis) videre sa, det kom som en overraskelse på meg! Der dukker det nemlig opp informasjon om en forsvunnet dame - Guri Gunvaldsen - som verken Marie eller jeg har hørt om før!

Det kan virke overspent og merkelig når jeg påstår at underbevisstheten eller intuisjonen har vært kraftig involvert i skapingen av boka, men dere må tro meg på at det er sant. Og da vil dere også forstå hvor fantastisk morsomt det er å skrive – når fortellingene kommer flytende slik!

Jeg var ikke nervøs på forhånd i går – jeg har ledet mange bokkvelder og andre arrangement, og da har jeg alltid vært som et skjelvende ospeløv (innvendig) på forhånd, men det som skulle foregå i går kjente jeg meg rolig og trygg på. Men akkurat da jeg sto der, ble jeg litt nervøs likevel. Det gikk greit til tross for et snev av nerver, og nå har jeg altså hatt min debutantopptreden som forfatter! Håper det kommer flere.

Jeg hadde med noen eksemplar av boka mi, og solgte to. Jeg delte også ut en del flygeblad med opplysninger om boka og hvor de kan få tak i den, så kanskje noen kjøper den senere. Flere sa i alle fall at de syntes den hørtes spennende ut.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar