søndag 5. april 2020

Det beste og det verste

Tre uker med unntakstilstand har vi i Norge nå lagt bak oss. Mange snakker om hvor gode vi er på dugnad, og roser oss selv med at nå viser vi det beste i oss, alle sammen. Hurra for oss!

Men for å helle litt malurt i begeret:
Ganske mye av det som skjer og som kommenteres på sosiale og andre medier får meg til å tenke at mange også viser sine verste sider i disse dager. Det er mye sutring og klaging, og strenge, nærmest hodeløse irettesettelser av andre. For noen vet selvsagt alle regler på rams, er egenoppnevnte smitteverneksperter og vet best hvordan vi skal oppføre oss i disse merkverdige tider. Og disse noen informerer og irettesetter andre på ganske ukoselige og bryske måter.

Helt i starten hørte vi om folk som bevisst spredte redsel ved å gå og hoste rett i ansiktet på mennesker som tilfeldigvis var på reise med samme tog som dem. Det var ikke bra, og det var på sin plass å få satt en rask stopper for slikt.
Men senere hørte vi om folk som klager over joggere som puster og peser og kanskje snyter seg eller spytter på stien.
Folk som klager over at de ikke får reise på hytta i påska.
Folk som klager over folk som klager over at de ikke får reise på hytta.
Folk som klager over at andre går tur to og to tett sammen og skravler høyt.
Lista her er ikke utfyllende.

Noe av klagingen og irritasjonen skriver seg nok fra at vi i bunn og grunn er redde. Og vi synes folk oppfører seg uforsvarlig, og når vi mener de bryter regler, bjeffer vi til dem.

Hver og en får gå litt i seg selv, tenker jeg. Det er en del av det å være menneske og del av et fellesskap at man tar hensyn, ikke bare tenker på seg selv (og sin familie), men tenker over hva man gjør og sier, passer på at man ikke sjenerer eller ødelegger for andre.
Hvis du opplever at noen gjør ting som ikke er bra, så er det selvfølgelig flott at du sier ifra, men jeg tror det har større virkning hvis du sier ifra i en behersket, nøytral tone i stedet for å skjelle og smelle, eller skrive sinte innlegg i avisa.

Nå går vi snart inn i påska, og i år blir det nok hjemmepåske på det fleste av oss.
Kanskje kan vi håpe på at ting går litt mer over i normal gjenge etter påske?

Jeg håper du kan slappe av og hygge deg i påska. At du har nok lesestoff, kryssord og hva du ellers liker å pusle med. God påske!

2 kommentarer:

 1. Hei! Ja, det er en veldig spesiell tid vi lever i nå. Vi får virkelig håpe ting ordner seg raskt igjen. Uansett vil jeg ønske deg en riktig god påske! Her blir det nok mest skriving, men håper at det kan bli litt lesing også.

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei Gro Jeanette, og takk for kommentar :-)
   God påske, kos deg med både skriving og lesing.

   Slett