onsdag 9. mai 2012

Endorfiner og fantasi

Selv om jeg forsøker alt jeg kan for å unngå det, havner jeg av og til i Motløsbakken. Verdens bratteste og lengste bakke. Den er så bratt at du mister pusten etter bare noen få steg, og den er formelig tapetsert med Janteloven i alle mulige varianter av trykk. Første bud i Janteloven lyder: «Du skal ikke tro at du er noe.»
Bare pass dere for den bakken, folkens. Den står neppe avtegnet på noe kart, for den finnes i ditt indre.
Det finnes sikkert mange triks for å unngå å havne i Motløsbakken, og mange triks for å komme seg ut av den igjen. Selv har jeg nok best erfaring med en form for ”indre medisin” – ja, for Motløsbakken finnes i mitt indre, ikke sant?
Kuren er: Endorfiner og fantasi. Denne kuren virker også forebyggende.

Endorfiner
Jeg liker å gå eller løpe ute. Frisk luft er godt, og gjør godt. Mosjon i frisk luft gjør dobbelt godt – fordi det får endorfinene til å strømme.
Fra Wikipedia: «Endorfiner er biokjemiske signalstoffer som lindrer smerte og påvirker viljen til å sove, spise og drikke. De blir også skilt ut i kroppen når man skader seg, trener eller blir forelsket, og kunstig gjennom akupunktur.»
Sinnets helse beskriver endorfiner som «Kroppens eget rusmiddel»
Personlig kjenner jeg at humøret blir bedre, og holder seg bedre, om jeg trener og sørger for tilførsel av en dose endorfiner i ny og ne. Er humøret bra, takler jeg motgang bedre. Motløsbakken slipper ikke så lett til.

Fantasi
Dagdrømmene har alltid vært til stor nytte og hygge for meg. Som forfatter er det bra med god fantasi. Fantasi gjør at jeg kan utvikle små ideer til store tekster. Fantasi hjelper meg til å se for meg personer og handling i historiene jeg skaper.
Men fantasi er også til stor hjelp generelt i livet mitt. Om jeg har en tung dag fantaserer og dagdrømmer jeg om fine ting. Noe som KANSKJE skjer i morgen, eller om en time, eller til neste år. Eller kanskje ikke. Det er ikke så farlig. Dagdrømmene kan være urealistisk tullball, det viktigste er at de hjelper meg til å smile, få tilbake gleden, kjenne at livet er fantastisk, samme hva.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar