torsdag 5. mars 2015

Kreativ på kommando

I en hektisk hverdag kan det være vanskelig å finne tid til kreativ skriving.
Men de fleste av oss har en time ledig her, en time der. Om du vil komme noen vei med skrivingen, må du - uansett om du er opplagt eller sliten etter dagens krav - forsøke å få gjort nytte av tiden du har til rådighet. Men hvis du virkelig skal kunne gjøre nytte av all ledig tid, må du nesten kunne være kreativ på kommando.

Det er mange som klarer å hoste opp saker og ting når de er nødt. Enkelte jobber vel til og med best under press. Skoleelever og studenter har stadig deadlines for oppgaver, prosjekter og stiler, og tidsfrister har vi som har en jobb å gå til også. Selv om det handler om fag, ting vi kan godt, eller ting vi kan lese oss opp på, så må vi til en viss grad være kreative og få til å produsere i sånne sammenhenger også.

Å være kreativ handler vel mest om å finne løsninger på problemstillinger.
Jeg tror man kan øve opp kreativiteten sin, og det finnes ulike måter å få i gang en tekst.
Dreier det seg om en tekst du ikke har begynt på, ikke engang har ide til, kan du gjøre noe så enkelt som å titte ut av vinduet. Skjer det noe der ute som kan bli en ide?
Eller du kan lese avisa; jeg har hørt forfattere si at mangler man noe å skrive om, er det bare å ta en titt på dagens nyheter. Der et det nok å velge i, av hverdagsdrama, naturkatastrofer, sykdom, død, ondskap, skurkestreker. Man kan også finne hyggelige ting, som katten som ble reddet ned fra treet, eller den eldre damen som fikk hjelp til å komme seg til lege etter å ha ramlet på isen og slått seg.
Hvis ideer er problemet, kan det være lurt å samle. Vær åpen og interessert. Hvis du hører noen fortelle noe spesielt, eller du kommer over noe i ei bok eller ei avis, eller det bare er noe som kommer rekende på ei fjøl, så skriv det ned (eller riv det ut av avisa) og samle det i en boks. En dag du trenger en ide, er det bare å trekke fra boksen. Eller kanskje du knipser med mobilen, eller lagrer et notat, og samler på den måten.
Om du får en oppgave, eller gir deg selv en oppgave, så klarer du alltids å produsere et eller annet.

Om du står fast, ikke kommer videre, ikke vet hvor veien går fra A for å komme til B, så kan du for eksempel gå en tur. Å gå, være i bevegelse, synes jeg stimulerer tankegangen.
Eller du kan gjøre noe helt annet, et sted langt unna PCen. Noe som får tankene vekk fra det du strevde med. Da jobber underbevisstheten imens, og neste gang du tar fatt den fastkjørte ideen, kanskje det løsner?

Jeg har lest om forfattere som ikke kan skape uten å være inspirert. Hvis de ikke har inspirasjon (lyst?) til å skrive, så gjør de det ikke. En slik forfatter klarer nok ikke å være kreativ på kommando. Jeg tror det mest har med innstillingen å gjøre. Den som virkelig vil, får til. Får du ikke til, så vil du kanskje ikke nok. Eller kanskje du har råd til å være litt lat og stå over til en annen gang du (kanskje) har litt ledig tid.

Klarer du å være kreativ på kommando?


2 kommentarer:

 1. Hei! Interessant det her, takk for mange gode tips og vinklinger på noe som jeg lett kan gjenkjenne som en utfordring, ja :) Jeg kan nok skrive på kommando noen ganger, men er jeg ikke inspirert så blir jeg veldig fort distrahert. Jeg tror at i tillegg til å fokusere på skrivingen, må ihvertfall jeg lære å stagge rastløsheten. Når jeg er i en god skriveboble er jeg ikke rastløs, men strever jeg for å komme i gang, blir hundre andre ting viktige. At jeg har internett på skrivepc'en er selvsagt å be om trøbbel :)

  Nå har jeg laget meg en mal for å samle ideer og stikkord pr fortelling. Oppretter et dokument for hver idé som jeg tror kan bli til noe, og noen ganger gir notatene tidlig i prosessen et godt dytt i riktig retning.

  God helg!

  SvarSlett
  Svar
  1. Innlegget er nok like mye en formaning til meg selv ;-) Jeg vet at jeg kan skrive nesten uansett, men det er ikke alltid det blir så bra, det man presser ut når inspirasjonen er fraværende.
   Distraksjoner finnes det mye av, det har du rett i. Internett er én ting. På bordet ligger kanskje ei veldig god bok og venter på at du skal lese videre, støvet formelig hopper rundt i stua og erter den dårlige samvittigheten for at huset alltid ser bomba ut, sola skinner og det er perfekt temperatur for en løpetur...
   En god dose selvdisiplin er nok også nødvendig :-)
   God helg!

   Slett