onsdag 30. mars 2016

Siste nytt om trykt utgave av «Nydelig og en halv»

Omtrent slik ser baksiden på boka ut,
uten tekst.
Før påske sendte jeg for- og bakside til bokomslaget, sammen med teksten i PDF-format, til trykkeriet. I første omgang for å få tilbakemelding på om det kunne brukes slik det var.
Fikk tips om at sidetallene måtte midtstilles eller gjøres ulikt på par- og oddetallssider, ellers ville annethvert sidetall forsvinne i bretten. Det var enkelt å fikse.
Men så mente han på trykkeriet at oppløsningen på bildene var for dårlig, og jeg forsøkte å få opp tallet på dpi, men jeg antar utgangspunktet rett og slett var for dårlig; jeg fikk det i alle fall ikke til.

Forleden dag sendte jeg bildene på nytt, rensket for tekst, og da trykkeriet satte inn teksten, blir i alle fall den skarp. At bildet blir litt kornete tror jeg ikke gjør som mye, det vil si: Nå vil det bli laget et prøvetrykk av boka, og da får jeg se hvordan det arter seg i virkeligheten.

Mens jeg venter på å få se resultatet, må jeg tenke gjennom hvor stort opplag jeg etter hvert skal bestille. Når jeg vet eksakt hvor mye jeg skal betale i oms og moms, må jeg også regne litt på hva hvert eksemplar skal koste for de som ønsker å kjøpe av meg.
Jeg går ikke aktivt ut for å innhente bestillinger enda; venter nok med det til regnestykket over kostnadene er mer kjent.

lørdag 12. mars 2016

Snart påske

Snart påske. Det er da man pleier å komme i kriminelt
humør, ikke sant?

Når det gjelder arbeidet med å få til trykt utgave av Nydelig og en halv, har det ikke skjedd en tøddel siden sist. Jeg venter på svar fra trykkeriet; jeg sendte PDF av teksten, sammen med forside og bakside av omslaget til en bestemt person i trykkeriet.
Det er samme person jeg har hatt kontakt med helt fra jeg ba om prisoverslag på jobben og han har normalt vært kjapp med å svare meg hver gang jeg har sendt en e-post. Jeg antar han enten er syk eller har ferie, men hvis jeg ikke har hørt noe i løpet av starten av neste uke, er det mulig jeg sender en liten purring.
Det jeg ønsker nå er at han skal se på det jeg har sendt. Kanskje er det greit nok sånn, kanskje har han innspill på noe jeg bør gjøre annerledes. Jeg er spent på å høre.
Jeg har det jo ikke travelt med dette prosjektet, ting får bare ta den tiden de tar.

Mens jeg venter, har jeg tatt fram en kriminalroman jeg har nevnt på bloggen tidligere. Jeg fikk positive tilbakemeldinger fra et forlag om at dette var skikkelig spennende, bortsett fra slutten. Vanligvis lytter jeg ikke så altfor nøye når folk sier noe om verket mitt, når de likevel ikke vil gi meg avtale og samarbeide om utgivelse; da pleier jeg fremdeles å følge mitt eget hode. Men akkurat denne gangen syntes jeg det var noe fornuft i innspillet, så jeg har nå skrevet en ny slutt. Det har vært utfordrende: Å ta fram historien, rive slutten i fillebiter og prøve å sy den sammen på en ny måte, det har ikke vært lett. Men nå er jeg ganske fornøyd, faktisk.

Opprinnelig tenkte jeg selvpublisering av denne romanen også, men nå lurer jeg på om jeg skal forsøke ett stakkars lite forsøk til, på å få romanen antatt av et anerkjent forlag. Det kan ikke skade, tenker jeg. Jeg har vært så inderlig lei av den biten der; tenkt at jeg aldri vil prøve igjen å sende et manus til forlag, men man skal aldri si aldri, og det er alltid mulig å bygge opp nytt håp.

torsdag 10. mars 2016

PLIKTAVLEVERING

Da boka mi var klar for salg på ebok.no, gjorde jeg min plikt som egen utgiver og avleverte ett eksemplar av eboka mi til Nasjonalbiblioteket.

Det er nemlig slik at om du gir ut bok som ebok, holder det å avgi ett eksemplar. Hvis du gir ut trykt utgave, består pliktavleveringen av fem eksemplar fra utgiver, mens trykkeriet skal avgi to.

Pliktavleveringen er regulert i egen lov: Lov om avleveringsplikt for allment tilgjengelige dokument.


Hensikten med loven er - i følge Regjeringen.no: «... å tryggja avleveringa av dokument med allment tilgjengeleg informasjon til nasjonale samlingar, slik at desse vitnemåla om norsk kultur og samfunnsliv kan verta bevarte og gjorde tilgjengelege som kjeldemateriale for forsking og dokumentasjon.»

søndag 6. mars 2016

Boka er født!

Nå ligger boka mi i ebok.no
Sist jeg la ut ebok til salg (Døden på skrivekurs) på ebok.no, fikk jeg en e-post etter fila var lastet opp og før den ble lagt ut til salg. Når jeg tenker tilbake, så var det nok helst fordi noe manglet på at jeg hadde gjort jobben helt som jeg skulle... Samme det. Jeg ventet uansett på tilsvarende melding denne gangen. Men da jeg ikke hadde hørt noe før helga, gikk jeg inn og kikket på ebok.no i dag tidlig, og da lå jo boka mi der, helt plutselig! Litt rart å ha født en bok uten å vite eksakt tidspunkt for hendelsen, men det er mye rundt denne bokutgivelsen som føles litt uvirkelig og hastig. Selv om det ikke har gått fort i det hele tatt, fødselen har tvert imot tatt lang tid. Men ofte kjennes det kanskje ut som det går veldig fort den siste biten fram mot utgivelse. Litt som en vanlig fødsel; når det meste av kroppen er ute, så kommer resten med et plopp.

Det gjenstår enda litt pusling med manuset før jeg kan sende det til trykking, kanskje får jeg anledning til å jobbe med dette i dag. Jeg må også tenke litt på om jeg skal gjøre noen PR-framstøt utover det å legge ut informasjon og link på facebook og på bloggen. Kanskje jeg skal ta kontakt med lokalavisa? Jeg ser jo at de skriver om andre lokale forfattere uansett om de har et anerkjent forlag i ryggen eller ikke.
Jeg kan også høre om bokhandelen vil ta inn noen eksemplarer av boka. Kanskje bør jeg også foreta en registrering av bestillinger på forhånd, for å finne ut hvor mange eksemplarer det er fornuftig å få trykt. Beslutninger, beslutninger!

Hvis du ønsker å lese et utdrag fra Nydelig og en halv, så kan du trykke på fanen øverst på bloggen.


torsdag 3. mars 2016

Loddet er kastet!

I dag gjorde jeg ferdig de siste rettelsene i Nydelig og en halv, etter å ha lest den siste korrekturen på mobiltelefonen...
Jeg vet at jeg vanligvis ikke leser nøye nok på skjerm, men en såpass liten skjerm skjerper faktisk sansene, så jeg bestemte meg bare for at dette fikk holde. Jeg oppdaget i alle fall en hel del småting jeg ville endre, så det tyder jo på at jeg ser stort sett det jeg skal se.

Videre i dag plundret jeg litt med å konvertere fila til epub-formatet; vet ikke om det er den nye PC-en min som er for smart eller hva; plutselig ville word-fila bare åpne seg i konverteringsprogrammet, ikke i Word, til jeg skjønte at jeg skulle velge "Åpne i..." og ikke bare "Åpne". Jeg ble litt stressa da jeg begynte å frykte at jeg hadde mistet utgangspunktet for hele utgivelsen, nemlig siste versjon av manuset i word-format.

Jeg gjorde også noen små endringer i siste liten på forsidebildet. Jeg valgte en variant som var litt mørkere rød og satte tittel og forfatter i andre fonter enn de jeg opprinnelig hadde valgt. Det var kanskje mest for forandringens skyld, i tillegg til at jeg ønsket fonter som var godt leselige i det lille formatet som kommer opp når du blar i e-bok-hylla på for eksempel ebok.no.

Nå har jeg nettopp lastet opp fila i ebok.no, og venter på godkjenning. Jeg vet ikke hvor lang tid det kan ta, men så fort boka er godkjent ligger den faktisk ute og tilgjengelig for salg!

Det kjennes som om innspurten ble litt i hurten og sturten, men nå ville jeg bare bli ferdig!
Det kan være det er igjen en liten feil her og der som jeg ikke oppdaget i siste korrekturen, men det får bare være.
Nå skal jeg jobbe litt for å få den trykte utgaven i boks, og da er banen klar for å begynne å jobbe med noe annet. Aller mest lyst har jeg til å skape ny tekst, men det kan hende at jeg skal gi ut en roman til i år; et manus jeg har liggende og har jobbet med i flere år og i mange runder.
Det er jo også noe med å se ferdige resultater av det man har puslet med i årevis...